De actualiteit van gisteren

28 maart 2010 - De rust en eenvoud van enorme vlaktes ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,

De In de vorige bijdrage aan deze site schreef ik dat het zo maar zou kunnen, dat “maart z’n staart roerde”. Nou, dat hebben we geweten, enkele dagen met zomerse temperaturen!

Maar beste mensen, let alstublieft heel goed op, de lente is al aan de gang en voordat je het weet, is het weer voorbij! Dus geniet van elke dag, zeker wanneer het weer steeds maar mooier en beter wordt. Ga er op uit of ga gewoon in de tuin werken, er moet vast en zeker nog genoeg gebeuren.

In een mum van tijd hebben zij zich boven de grond geworsteld en staan hier en daar al een beetje te bloeien, vooral wanneer ze wat in de luwte groeien. Ongetwijfeld komen er nog wel veel meer!

Op dinsdag 16 maart werd het eerste kievitsei gevonden. Diegenen, die er naar speurden, moesten wel snel zijn, want amper 10 dagen later is het quotum, dat ze mochten meenemen, al vol. Sterker nog, ze waren er 6 overheen gegaan!

Laatste regiobijeenkomst van het winterseizoen 2009-2010
Op donderdagavond van 25 maart werd in Tijnje bij Overwijk de laatste bijeenkomst van het afgelopen winterseizoen gehouden. Zo’n 30 bezoekers konden aanschuiven om een presentatie van Jaap Korten mee te maken, maar daarover direkt meer.

Anne Bosma, onze voorzitter, opent om 20.00 uur de bijeenkomst en zegt blij te zijn dat er veel mensen in de zaal zijn. Ook is hij blij met de aanwezige jongeren. Hij verwelkomt tevens Jaap Korten en zijn echtgenote.

De voorzitter heeft weer een aantal mededelingen.

  • Zo noemt hij de busreis die het regiobestuur gaat organiseren op zaterdag 29 mei. We gaan Burgers’Zoo in Arnhem bezoeken, dus als u mee wilt moet u, om te beginnen, deze datum alvast in de agenda vermelden. Binnenkort komt u daarover veel meer te weten, wij houden u op de hoogte.

  • Ook noemt Anne de “Open Dag”, die we dit jaar eens voor de verandering een “Open Avond” zijn gaan noemen. Vorig jaar hadden we een zeer slechte opkomst.
    Zijn onze leden “Open dag moe?” Het is de bedoeling dat we een barbecueavond gaan organiseren in augustus op een doordeweekse of bijna weekend avond in Dronryp bij de familie Terluin. Jorryt Terluin, een van onze jeugdleden, heeft intussen een aardige collectie vogels opgebouwd. Die is leuk om te bekijken en we kunnen bij mooi weer buiten en bij slecht weer binnen feest vieren, dus daaraan zal het niet liggen. Op de vraag van de voorzitter of hiervoor animo zou bestaan, ging toch zeker bij de helft van de bezoekers de vinger in de lucht.
    Daarover hoort u zeker nog veel meer, maar dan iets later in ‘t seizoen.

  • Regio Fryslân organiseert dit jaar de ruilbeurs niet, dat doet Groningen/Drente nu wel.

Jaap Korten (voorzitter van regio Midden Nederland) reist elk jaar (samen met zijn vrouw) naar landen en parken in zuidelijk Afrika. Zij doen dat in een vier-wiel-aangedreven voertuig met een tentje (soms er bovenop). Niks geen toeristische routes, niks geen bezienswaardigheden die drommen toeristen trekken, niks geen hotels, maar de rust en de eenvoud van eenvoudige campings en de (enorme) weidse vlaktes.

Ze kijken dan ook niet vreemd meer op als er de gehele nacht een reusachtige olifant in de buurt van de “camper” blijkt rond te hangen, of ander gespuis ’s nachts de tent heeft lopen besnuffelen. Ze nemen met het voertuig geen gebaande paden, zodat ze soms door het water en dan weer door de woestijn moeten rijden. Dan kan het gebeuren, dat je het voertuig zo nu en dan zult moeten uitgraven, wanneer het pad iets te rul is gebleken.

De hoeveelheid meegenomen proviand, brandstof en water is voldoende om het een paar weken in de rimboe uit te houden en in noodgevallen is er een satelliettelefoon.
Ze doorkruisen droge rivierbeddingen, komen langs moerassen, overstromingsgebieden, poelen, rivieren, zandduinen, zoutpannen en woestijnen. In de bijna dertig jaar, dat ze gedurende hun zomervakanties door Afrika rijden hebben zo nog nooit iets onvriendelijks meegemaakt en zijn ze nog nooit door mensen of dieren onaardig bejegend of aangevallen. Soms, dat zag je dan op de foto’s, komen de wilde dieren wel heel dicht bij hun kampementje!

   
   

Het thema van deze avond was “vogels kijken in Afrika” en vogels hebben we genoeg voorgeschoteld gekregen. Ik heb heel wat soorten, die Jaap had gefotografeerd, opgeschreven. Het zijn er echter zo veel, dat ik er maar een paar van kan laten zien.
Het is natuurlijk geweldig dat je vogels ziet in hun natuurlijk leefgebied. Vogels, waarvan we soms het bestaan wel kennen, we zien ze ook wel eens in privé-collecties of in een dieren tuin, maar bij Jaap zaten ze soms op een paar meter afstand van de auto of campingtafel in de vrije natuur! Ook mooi om te zien waren de variaties in uiterlijk van de ondersoorten van het helmparelhoen, waarvoor het echtpaar Korten veel moeite heeft gedaan om ze in hun oorspronkelijke leefgebieden op de foto te zetten.

Van de meeste vogels, die werden getoond, waren er nog genoeg voorhanden, echter van een bepaald soort ossenpikker is de populatie nog maar heel klein. Die wordt met uitsterven bedreigd, niet zo verwonderlijk, als je ziet hoe onfatsoenlijk die vogeltjes te werk gaan. We zagen dus heel veel Afrikaanse vogelsoorten van zowel de natte gebieden als ook van de droge terreinen. Maar niet alleen vogels, ook veel soorten zoogdieren, waaronder een groot aantal antilopensoorten, kwam voorbij. Als je al zo lang samen door die gebieden reist, dan ga je daar op den duur van houden, dat is wel te begrijpen. Zeer zeker, wanneer je het als echtpaar alle twee even boeiend vindt.

Dan is het ook logisch, dat je in die landen en parken favorieten hebt gevonden. Voor Jaap en Janna Korten zijn dat de olifanten, waar ze uren naar kunnen kijken, zowel van veraf als van dichtbij en dichtbij komen ze, soms!

Tegen 23.00 uur is de presentatie voorbij. Er zat wel een pauze tussen, hoor.
Anne Bosma bedankt voor de mooie presentatie en te horen aan het luide applaus viel het bij de aanwezigen ook zeer in de smaak!
Niets meer aan de orde zijnde sluit de voorzitter om 23.00 uur de bijeenkomst, waarna er nog even stevig wordt na gepraat.
Er zijn leden, die soms heel blij zijn met het voorjaar en daarover een filmpje hebben gemaakt. De zwarte zwanen van B. de Boer uit Stiens zijn heel enthousiast bezig.
Kijk daarom op: www.youtube.com/watch?v=XxI8i_Denvw en zie wat daar gebeurt. Leuk dat begeesterde leden filmpjes maken!
Foto’s van uw vogels opsturen mag ook! Als er ruimte is in het verhaal, dan zette we ze er wel tussen, trouwens, een verhaaltje opsturen kan altijd! Kom maar op!

En dan nog even dit:


Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC