De actualiteit van gisteren

4 februari 2010 - De winter gaat gewoon verder ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,

In de bijdrage van de vorige keer is een financiële fout geschreven. Het moet zijn: Automatische betaling van uw contributie is 2,50 euro goedkoper!

 De winter gaat gewoon verder, alsof er niets aan de hand is. Logisch natuurlijk, pas in maart begint de meteorologische lente en dat duurt nog wel een hele dikke maand en tot zo lang mag de winter doen wat ie niet laten kan.

Dus, sneeuw en ijs, gekwakkel en alles daar tussen in. Tot overmaat van ramp schijnt ook nog op veel plaatsen het strooizout al weer op te zijn ! Gezien de vele sneeuwval wordt het nu ook wel een vuile winter genoemd, maar daar snap ik eerlijk gezegd niet zo veel van.
Pas gevallen sneeuw is toch maagdelijk wit?

Vanwege een oosterse tortel, die zich in het dorp Wergea op hield, was het daar rond 23 en 24 januari een drukte van belang. Vele vogelliefhebbers en vogelspotters liepen te hoop om maar een glimp van deze vogel op te vangen en het was soms dringen geblazen om maar een mooi foto te kunnen maken. In dezelfde periode en zelfs al een tijdje daarvoor verbleef er bij ons in de tuin ook een soortgelijke vogel, maar die heb ik toen uitgescholden voor “bostortel”. Dat soort vogels vliegen eigenlijk naar Afrika om daar te overwinteren, maar dit exemplaar misschien niet. Weet ik veel?
Het zou ook zo maar een andere soort kunnen zijn, want om de verschillen te kunnen zien zul je ze toch echt even in de hand moeten houden of op zijn minst naast elkaar moeten zien.

 

Maar als het echt een oosterse tortel zou zijn, die in de Zuidwest Siberische steppen leeft en broedt en hier ook blijkbaar zo nu en dan als dwaalgast schijnt voor te komen, ja, dan zou het best eens een broer of zus of andere familielid van het exemplaar uit Wergea kunnen zijn. Dat ligt hemelsbreed niet zo ver bij ons vandaan. Maar ik zeg verder maar niks, anders hebben we straks ook de tuin vol spotters, terwijl ik de watervogels en de kippen en de duiven aan het voeren ben.
Want dan komt deze vogel, samen met een 30-tal Turkse tortels, gewoon even mee-eten. Echt superbang is deze duif niet, maar maak maar eens een mooie foto van zo’n wilde vogel van dichtbij, daarvoor is mijn toestel net niet uitgerust, dus bovenstaand plaatje is het meest duidelijke dat ik tot nu toe heb kunnen maken.

Ik schreef al eens eerder dat de wilde watervogels het niet gemakkelijk kregen, omdat veel waterpartijen door de aanhoudende (soms strenge) vorst soms geheel toe gevroren zijn geraakt.

Waar moet je als eend dan naar toe, als je toch zo nu en dan je veren wilt wassen?
Op zoek gaan naar een plek, die niet (of bijna niet) dicht vriest. Op de foto ziet u een wak in een sloot naast de wegberm, niet ver bij ons vandaan. Op de plaats van de pijl zit een buis onder de berm en de weg door naar de andere kant van de weg. Vanuit die sloot kan water uit de daarop aangesloten polder onder deze weg door en levert een niet bevroren plek op, omdat het er altijd wel een beetje stroomt. Bij dooi en regen daarentegen komt er een behoorlijk kolkende hoeveelheid water uit die buis. Van deze plek profiteren nu zo tussen de vijftig en de zeventig wilde eenden, die bij dooiweer een heel grote zwemplek hebben en bij strenge vorst een heel kleintje.

Als je het zo vertelt lijkt het net of dit wat nieuws is, maar tijdens een beetje winter gebeurt dit al jaren op dezelfde plaats.

Laatst liep er telkens ook een meerkoet bij, maar die was denk ik de weg kwijt, want op een vroege morgen liep die zelfde koet bij ons in de tuin en even later op de weg en dat liep slecht voor het beestje af!  Net als de zeventig anderen in De Falom die in de nacht van 1 februari j.l daar zijn doodgereden.
In heel onze provincie zullen er op diverse wegen nog wel veel meer gesneuveld zijn.

 

 

 

 

 Dit is een foto van de “Zwette” in deze winter. In de verre verte ligt Leeuwarden en daarvandaan komen ten tijde van een heuse Elfstedentocht duizenden schaatsers in de morgenuren deze kant op om dan door te rijden richting de andere Friese steden.
U ziet het, er ligt sneeuw en daaronder zal wel ijs liggen, maar geschaatst wordt er niet, omdat het natuurlijk volledig onbetrouwbaar is en als het zo door gaat met het kwakkelwinterweer, zal het ijs dat ook wel blijven. Trouwens, een kilometer verderop, achter mij, richting Sneek, is half onder een brug nog een heel groot wak, en daar bivakkeren zo maar een paar honderd wilde eenden en koeten. Dus daar zou dan helemaal niet geschaatst kunnen worden.

 De enige die zo nu en dan de oversteek waagt is een haas, gezien deze sporen naar de overkant. We leven in een raar land. Je hebt dan eindelijk een geitenboerderij (schapen kan ook), je kunt er redelijk van leven. Het is leuk, maar druk. Dan komt men tot de ontdekking dat er een zioto4) ekte op je bedrijf heerst. Een ziekte waar ook mensen ziek van kunnen worden. Er blijkt een groter gevaar voor ziekteverspreiding te zijn op het moment dat de dieren baren. Inenten tegen deze ziekte kan nog even niet, of wordt nog niet veilig gevonden, dus gaat men over tot het vermaledijde ruimen van zwangere dieren.

Maar dan zijn we er nog niet.

De bokken gaan er ook aan en er wordt ook al met een scheef oog gekeken naar de bokken, geiten en schapen van de kinderboerderijen. En als klap op de vuurpijl blijken al deze melkbedrijven ook nog eens veel te dicht bij de bebouwing te zijn geplaatst geweest.
En je inkomen? Je wordt al triest als je er aan denkt, dat het ook weer zo maar met onze Aviornisvogels zou kunnen gebeuren! “Ja meneer, leuk dat u zulke mooie vogels hebt, maar er kan toch zo maar weer een gevaarlijk iets ontstaan, dus gaat u maar verhuizen naar het dorpje Nergens.

 
Hebt u nu de kriebels gekregen en denkt u misschien:
“ik zou ook wel eens een verhaaltje op de website willen zetten over iets wat ik beleefd heb of zo” nou, dan zoekt u toch gewoon kontakt, dan gaan we dat plaatsen. Hoe u dat doet maakt niet zo veel uit, u kunt het mailen. Gewoon schrijven of typen en met de post versturen kan ook. Plaatjes er bij? Doen we!

Ik vind het prachtig om zo nu en dan weer een bijdrage voor deze site te mogen schrijven, maar iemand anders vindt dat misschien ook wel leuk. Nou, kom dan maar op, samen maken we er wel wat leuks van!

En dan nog even dit:

 Er zijn er, die deze winter nog wél leuk vinden.

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC