De actualiteit van gisteren

14 februari 2010 - Het winterweer weet van geen wijken .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,
Het winterweer weet van geen wijken.
Het is volkomen duidelijk: één goede kant heeft dit weer natuurlijk wel. Het is vast weer. Gewoon KOUD !!
Wat natuurlijk ook leuk is, voor iedereen die er van houdt, je kunt al bijna overal heel goed schaatsen en er zijn ook toertochten uitgezet.

 

Het is natuurlijk niet zo eenvoudig om het toe te geven, maar ik was “een beetje dom!”

Een verhaaltje vertellen over het verschil tussen een bostortel/zomertortel en een oosterse tortel.
Dan gewoon doen of je het verschil niet kunt zien en zeggen dat je het niet weet. Maar ben ik er wel uit, het is gewoon een zomertortel. Het duifje had al lang in Afrika moeten zijn, maar die is hier blijven hangen.
Misschien ook wel vanwege het fijt dat er nogal wat Turkse tortelduiven bij de voerplaats komen en dit exemplaar er dus veel voordeel bij had om hier te blijven.

Hier krijgt het te eten.

Hoe weet je nou of het een gewone bostortel is? Eigenlijk heel simpel, maar kom er maar eens op! Gewoon de grootte vergelijken! Turkse en oosterse tortels zijn ongeveer, volgens het vogelboek, even groot. De bostortel daarentegen is zo’n 5 centimeter kleiner. Deze vogel, scharrelend tussen al die Turkse soortgenoten, is duidelijk van een ander formaat. Dus zijn we er uit, hè, hè.


Al deze diersoorten zouden ook Q-koorts kunnen hebben en krijgen.

Herkauwers in ieder geval en jagers wordt geadviseerd vooral voorzichtig te zijn bij het ontweiden (verwijderen van de ingewanden) van geschoten herten en reeën. Maar ook ander wild zou mogelijk de ziekmakende bacterie bij zich kunnen dragen. Hier is natuurlijk het laatste woord nog lang niet over gesproken, want als het zo zou zijn, dat bijna ieder zwanger dier wel de besmetting zou kunnen verspreiden, dan zijn we natuurlijk nog lang niet jarig. Dan wordt het wel eens tijd, dat er veel meer duidelijkheid vanuit de betreffende instanties komt. Als we tijdig weten welke dieren we in het vervolg moeten gaan ophokken is het misschien verstandig om te weten of we ze wel zwanger willen laten worden. Om verdere verspreiding te voorkomen! Maar ophokken is eigenlijk geen optie, hoe dom van mij, al die geiten waren immers al opgehokt !

In dierentuinen worden herkauwers al preventief ingeënt, daar wil men natuurlijk geen enkel gedoe ! Maar als alle runderen dan ook mogelijke risicofactoren zijn en die worden massaal ieder jaar weer zwanger gemaakt om maar melk te kunnen leveren, hoe zit het dan met de volksgezondheidsaspecten ? Van al die mensen in de omgeving van al die boerderijen, net zoals rondom de geitenboerderijen?
Hoe moet het dan met de inkomens van al die melkveehouders, die, net als bij de geitenhouders plotsklaps geen inkomen meer hebben en ook geen uitzicht op een betere toekomst? Ik hoop dat er op korte termijn een goede entstof gevonden en gebruikt zal kunnen worden, om vooral te voorkomen dat er weer zeer vele dieren nodeloos zullen moeten inslapen vanwege mogelijk gevaar voor de volksgezondheid. Als het betreffende ministerie zo nu en dan de oogkleppen ook nog eens af doet en meer en meer gaat letten op ook andere belangen dan die van de landbouw, nou, dan wordt het nog wel eens wat!

Zijn er nog wat leukere dingen te vermelden dan de ellende van bacteriële ziekten? Ja. Maar dat is nog ver weg! Donderdag 25 maart in Tijnje, laatste bijeenkomst van het winterseizoen. Dan krijgt u een presentatie voorgeschoteld over vele vogelsoorten in Afrika. Mag u eigenlijk niet missen! Later daarover meer.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC