De actualiteit van gisteren

13 januari 2010 - Winter met een grote W ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,

Het is winter met een grote W, maar dat was u natuurlijk ook al opgevallen ! In de nacht van 7 op 8 januari werd het maar liefst zo maar min 15 graden! Dat is echt koud en het kan best zijn dat het op andere plaatsen in onze provincie nog wel kouder is geweest. Begin vorig jaar, 2009, kon er geschaatst worden, begin dit jaar ook, zij het dat het ijs echt nog lang niet overal betrouwbaar is en veelal van slechte kwaliteit.
Zo krijg je toch nog af en toe nog wel eens een winter voor je kiezen en er wordt maar moeilijk gedaan over de opwarming van de aarde. (!?!)


De wilde watervogels krijgen het nu wel heel erg moeilijk, als alle open plekken (wakken) in vaarten en kanalen steeds meer dicht raken.
Gelukkig worden ze nu ook regelmatig bijgevoerd en is de jacht in Nederland op 8 januari, voor het eerst sinds de winter van 1987, officieel verboden.Op het eiland Vlieland werd voordien vos nummer 8 gevangen in een vosvriendelijke strik en op het eiland Terschelling zou het laatste edelhert zijn geschoten.
Ik heb het u al wel eens eerder verteld, winters zijn niet aan mij besteed.
Op het gevaar af een vervelende ouwe zeur gevonden te worden, kan ik het niet nalaten deze ellende telkens maar weer af te kraken.
Echter, dat is mijn mening en ik besef natuurlijk ook wel dat er veel mooie kanten aan het winterweer zitten, maar het is altijd zo koud !!
Niet zeuren, als het niet koud is en telkens maar regent is het ook weer niet goed !
Ja maar, regen hoef je niet weg te schuiven van je stoep!
Gelukkig kunnen mijn watervogels dank zij de techniek in een nog steeds ijsvrije vijver rondzwemmen.
 

 

Mooie plaatjes kun je soms genoeg schieten, zoals deze twee zwarte kraaien in een witte wereld, ze zullen het nu ook wel niet gemakkelijk krijgen. Hoewel, hier en daar worden er meerkoeten doodgereden en daar profiteren zij dan weer van.

Mooie plaatjes zat, als het een nacht stevig heeft gevroren en het is mistig, dan is ’s morgens de omheining veranderd in een ijspegeltjes-borduurwerkje.
Ik las laatst in de krant dat het eigenlijk nog helemaal geen strenge winter is, maar doordat er zo veel sneeuw ligt lijkt dat maar zo.
Ja, dank je de koekoeksklok, des nachts meer dan 15 graden onder nul vind al behoorlijk streng.

Wat ik wel leuk vind aan het winterweer is de sneeuw. Niet van de grote hoeveelheden en liefst ook niet iedere dag, maar zo nu en dan een flinterdun laagje spoorsneeuw. Sneeuw waarin je fijn de sporen van de voorbij gekomen dieren kunt lezen. De witte massa op bovenstaande foto ligt er al een tijdje, maar toch kun je mooi de dierensporen er in waar nemen. Zo kon het gebeuren dat ik op een vroege morgen ontdekte dat er ’s nachts wel eens een kat ons erf bezoekt en een bunzing tijdens deze winterperiode ook hier heeft rondgelopen.

En toen was het zout op !!
Alles en iedereen in medialand ging zich er tegenaan bemoeien. Door het extreme gedrag van het weer van de afgelopen tijd, met veel sneeuw en zo, waren in een beperkte tijd alle verantwoordelijke wegenstrooiers door hun materiaal heen en niet alleen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen.

Hoe moest het nu verder?
Er werd al geopperd om dan maar hele stukken weg te laten afsluiten vanwege te glad en te gevaarlijk en zand strooien op Zeer Open Asfalt Beton (zoab) kan ook weer niet, want dan raakt dat verstopt en wordt het dus nog erger.
Maar, even later blijkt dat er toch nog wel weer wat zout gevonden is en dat het helemaal niet op is en dat er wel gestrooid wordt en dat het allemaal wel wat mee valt.
Jonge, jonge, wat zo een winterweer allemaal te weeg brengt. Ik kan me voorstellen dat, wanneer je geen gebruik meer kunt maken van jouw startkaart voor de Elfstedentocht, je die kaart eventueel te koop aan bied aan de hoogste bieder. Ja toch, dan heb je er nog wat aan gehad, maar om er nou 450 euro voor over te hebben om 200 kilometer dwars door Fryslân te gaan schaatsen vind ik persoonlijk wel wat overdreven! Maar ja, je hebt nou eenmaal van die fanatici !

Regiobijeenkomst dinsdag 19 januari
Hoe dan ook, ijs en weder dienende, u komt allen op dinsdag 19 januari naar Overwijk in Tijnje voor de eerste bijeenkomst van het jaar 2010 en de derde bijeenkomst van het winterseizoen 2009/20210. Kijk vooraf even naar de berichten en in het weer en als het half kan, kom dan maar wel, want anders zitten we in zo’n lege zaal, want wij komen wel ! Mochten er toch weer enorme sneeuwduinen zijn opgewaaid, zoals van 9 op 10 januari j.l. in onder andere het noorden van onze provincie, maar daar ga ik even niet van uit, dan is het misschien beter niet te gaan rijden. Hoe dan ook, we luiden het nieuwe jaar in met een Nieuwjaarsborrel en niet met een klok!

Het bestuur presenteert er o.a. de jaarcijfers en stelt Sybrand Dijkhuizen voor als kandidaat-bestuurslid van onze regio. Hij zal het gewenste oneven aantal bestuursleden aanvullen en t.z.t de functie van ledenadministrateur proberen te gaan vervullen.
Mocht u als leden een andere kandidaat voor die functie willen voorstellen, dan kan dat
tot 20.00 uur op 19 januari 2010.

Jauko Dijkstra van Vogelringgroep Bergumermeer zal tevens een uiteenzetting geven van hun reis naar Hongarije met veel vogelfoto’s.
Verder zult u enkele bijzondere vogelvangsten en waarnemingen te zien krijgen, evenals foto’s van de omgeving, de natuur en de cultuur.
Kortom, te veel om voor thuis te blijven en bovendien kun je dan later altijd zeggen dat je wat wijzer bent geworden over vogelzaken in Hongarije!
Komen dus, we beginnen om 20.00 uur.

En u weet het intussen nog wel, iedereen is welkom, familieleden, vrienden en vriendinnen, buren en/of kennissen. Hoe meer, des te liever!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC