De actualiteit van gisteren

9 november 2009 - 2500e Aviornis-lid afkomstig uit Fryslân

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Hoe je het ook wend of keert, de blaadjes blijven maar vallen, net zo lang tot er niets meer aan de boom zit. Sommige bladeren aan een struik verkleuren bijzonder, zelfs verschillen ze soms per tak.

Ook de laatste appeltjes zijn gevallen, gelukkig niet zo ver van de stam en vaak niet eens zo gemakkelijk te vinden tussen al dat gevallen gebladerte.

In de avond van vrijdag 30 oktober vond er een overleg plaats tussen afgevaardigden van de regio’s en het hoofdbestuur. Zo’n vergadering heet een Algemeen Bestuurs Vergadering en deze wordt drie keer gehouden, verdeeld over het gehele jaar.
Tijdens deze bijeenkomsten worden zaken besproken, die van belang zijn voor de alle leden van onze vereniging. Zaken betreffende de wetgeving bijvoorbeeld, of wijzigingen omtrent ringenmaten etc. Een belangrijk punt, namelijk de kweek van mutanten, kwam ook aan de orde, maar daarover straks meer.

Een “hot item” tijdens deze vergadering was de bekendmaking van het feit, dat het 2500e lid van Aviornis Nederland was aangemeld.

Dat moest natuurlijk gevierd worden en dan kun je alle aanwezige hoofdbestuursleden en regiobestuurders wel een beste borrel aanbieden, maar dat is niet zo geschikt als je deze bijeenkomsten houdt in Wijchen bij Nijmegen. Daar wonen we geen van allen en een ieder moet nog weer een hele lange terugreis maken. Dus vier je die belangrijke gebeurtenis (zeg maar gerust Mijlpaal) met taart bij de koffie! Let even op het logo op dit (overigens overheerlijke) gebak.

Op deze foto staat de landelijk voorzitter glunderend naast uw regiovoorzitter en regiosecretaris, terwijl Anne Bosma de Friese vlag in de taart steekt. Wat was er gebeurd? Het 2500e lid was afkomstig uit onze regio, aangemeld tijdens de vogelmarkt in Joure bij onze promotietafel, die daar voor de allereerste keer was opgesteld. Hoeveel toevalligheden wil je hebben?

Het aansnijden van deze feesttaart moest natuurlijk ook een beetje feestelijk, vandaar dat het met vereende kracht (of eigenlijk met “vertweede” kracht) gebeurde.
Het 2500e lid is dus een Fries lid, die wij op gepaste wijze tijdens onze bijeenkomst op 25 november a.s. zullen binnenhalen en fęteren.

De prijs voor de aanbrenger(s) was twee maal een jaar lang gratis entree in een dierentuin. Als bestuur hebben we bedacht dat het leuker is om die niet zelf te houden. Tijdens diezelfde bijeenkomst (25 november a.s.) wordt 2x een jaarabonnement op een dierentuin naar keuze onder de aanwezige deelnemers verloot, dus het is belangrijk dat u er dan bent, om mogelijk zo een prijs te kunnen winnen.
Ook de winnaar van het aanbrengen van het 200e lid in onze eigen regio is inmiddels bekend en daar zullen we mooi extra aandacht aan besteden gedurende de nu dus alsmaar feestelijker wordende bijeenkomst op 25 november.

In de Algemeen Bestuurs Vergadering kwam dus de kweek van mutanten aan de orde.
Daar kun je kort en lang over praten, maar Aviornis heeft o.a.een doelstelling, zich alleen te willen inzetten voor de oorspronkelijke soorten. Soorten vogels, zoals ze nu ook nog in de natuur voorkomen. Aviornis wordt daar ook wel eens positief op aangesproken. Onze vereniging is de enige vogelvereniging in Nederland, die zich niet bezighoudt met kleurmutanten. Dat moeten we eigenlijk ook zo houden.

Zonder nu met vinger naar iemand te willen wijzen, moeten we toch zeggen: “hou er eens mee op!” Stop er mee voordat het te laat is!! Nu lacht u mij waarschijnlijk allemaal uit.
Maar het is niet ondenkbaar, dat binnen afzienbare tijd er geen “soortzuivere” mandarijneend meer te verkrijgen is, om maar eens een prominente Aviornis vogelsoort te noemen.

Helaas zijn er al van vele Aviornis vogelsoorten kleurslagen te verkrijgen.
Aan een split-vogel kunt u niets zien totdat er zomaar spontaan weer anders gekleurde exemplaren te voorschijn komen.  Daar zitten we binnen de vereniging echt niet op te wachten. Natuurlijk, we leven in een vrij land en iedereen mag doen wat hij/zij niet laten kan. Iedereen mag houden wat hij/zij mooi vind. Ook wij weten dat er vaak vrij veel geld mee gemoeid is, want laten we wel wezen, heel veel mensen fokken om er (liefst veel) geld mee te verdienen en dat is op zich niet erg. Het is een dure hobby en alle opbrengst is meegenomen. Maar met anders gekleurde vogels bewijzen we elkaar en de vereniging geen dienst!

“Ja, maar, ik heb ze wel, maar houdt en fok ze apart”, wordt er wel gezegd.
NIET MEER DOEN, nooit meer !!! Het nageslacht van die apart gezette vogels moet ergens heen en komt uiteindelijk in een niet meer te controleren circuit. Hetzelfde circuit van waaruit uzelf en anderen mogelijk ooit weer eens uw vogels aanvult. De doelstelling van Aviornis zal voortaan strenger worden gehandhaafd en dat is echt niet om u te pesten. De doelstelling bestond altijd al, maar het wordt tijd zaken stringenter aan te pakken.

Advertenties via “Vraag en Aanbod” op de Aviornis website, waarin kleurmutanten worden aangeboden zullen voortaan worden geweerd, zo ook het inbrengen van kleurmutanten op ruilbeurzen van Aviornis. We moeten er met z’n allen van doordrongen zijn, dat kleurmutanten niet bij onze vereniging passen, sterker nog, we moeten ze eigenlijk gewoon niet willen!


Hoe dan ook, kom op woensdagavond 25 november naar de zaal van Overwijk in Tijnje. Trienko van der Kaap komt over watervogels vertellen, misschien is deze eend er ook wel bij. Het wordt een avond met een feestelijk tintje en er bestaat de mogelijkheid dat u met een jaarabonnement voor een dierentuin naar keuze in Nederland naar huis gaat, als u 1 van de 2 winnaars bent van de verloting!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC