De actualiteit van gisteren

10 oktober 2009 - De herfst is echt begonnen

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,
Een nieuw lid heeft zich aangemeld:
H.Bergsma, Schoolstraat 23, 9258 CE te Jistrum.
Welkom in onze regio!

Dit is in onze ledenadministratie lid nummer 197, dus nog 3 te gaan, dan zitten we op 200.
Bedenk dan, (het geldt nog steeds) diegene, die het 200ste lid aanmeld krijgt van het regiobestuur een jaar lang het lidmaatschap voor onze vereniging gratis!

 

Weet u het verschil tussen een eekhoorn en een tandenborstel?
Ik ook niet, maar ik denk dat als je ze beide bij een boom zet dat je dan het verschil wel ziet!
Zo de kop is er af, de opening is gemaakt, dus we kunnen verder.

Het is herfst geworden, of we het nu leuk vinden of niet. Elk jaar doe ik weer verslag van de gebeurtenissen in de natuur en raar maar waar, het is ook elk jaar weer hetzelfde.
Altijd maar weer die vallende blaadjes, altijd maar weer die regen en die wind.
En dan is het de laatste tijd (op een paar dagen na) nog gelukkig steeds rustig geweest. Maar ja, dat hoort er nu eenmaal bij in deze tijd.

Het levert natuurlijk wel steeds weer van die mooie plaatjes op en dat is ook wat waard. Hebt u dat nou ook?
Als je de kranten doorleest en er staat nieuws in over vogels dat daar dan je aandacht naar toe wordt getrokken?
Dat je denkt, wat zou daar nou weer loos zijn?

Zo las ik laatst dat ze een plan hebben om met bordercollies (schapendrijvershonden) de wilde ganzen te gaan verjagen van boerenland. Er zijn speciale gedooggebieden in onze provincie en daar zijn de overwinterende ganzen welkom, maar op andere gebieden beslist niet. Die mogen daar dan ook verjaagd worden, soms ook met afschot.
Maar dat is vaak nog een hele klus en er moet veel werk worden verzet, met veelal wisselend succes.


Door nu met honden de ganzen weg te jagen, hoopt men ook dat ze van de betreffende landerijen wegblijven en steeds vaker de gedooggebieden gaan opzoeken.
Daar worden ze dus niet verjaagd, daar heerst rust. Nu maar afwachten of deze proef een succes wordt en later uitgebreid zal gaan worden met meer mensen en met meer honden. Hoeven de verschrikkelijke jagers in ieder geval niet meer in touw te komen!
Volgens de L.C. van 7 oktober begint het jagen op ganzen verdacht veel op plezierjacht te lijken, want er worden steeds meer wilde ganzen gedood, terwijl de schade aan de landbouw niet afneemt! Bah, dat geknal en al die dooie ganzen, oef, wat een ellende!

Jawel, nog meer ellende, nu in pluimveeland! Op 2 oktober komen er berichten dat er op een leghennenbedrijf op de Veluwe “acute snot” is uitgebroken. Met een moeilijk woord “infectueuze coryza” en het is nog besmettelijk ook. De particulieren met buitenloop-kippen en ander pluimvee in de buurt van inmiddels meer bedrijven wordt in ieder geval aangeraden hun vogels uit voorzorg op te hokken. Nou, daar gaan we weer, het is weer herfst! Het is natuurlijk erg genoeg dat een groot pluimveebedrijf daardoor wordt getroffen en het is dan ook nog veel erger dat er al meer bedrijven zijn waar binnen het voor komt. Maar deze keer is het niet de dreiging van de overtrekkende trekvogels, maar de dreiging van een binnen gewaaide bacterie, die er blijkbaar net zo hard weer uit kan waaien. Gelukkig komt het nog niet in onze provincie voor, maar toch, je zal er maar in de buurt wonen, dan komen alle angsten weer boven.

Wij, doodgewone particuliere kleine hobbyisten, die onze vogels met alle zorg omringen, er niet van behoeven te bestaan en ze niet massaal vermeerderen, wij krijgen het weer eventjes voor de kiezen. Oorzaak onbekend, maar wel afkomstig en verspreid bij grote bedrijven met vele duizendtallen dieren.

Het is steeds hetzelfde liedje, groot tegen klein! Afijn, hopelijk waait het spoedig weer over en alsjeblieft niet onze kant op.

Wat gaan we verder nog doen?
Eerstvolgende bijeenkomst is op woensdag 25 november.

Dan komt dhr. T.v.d.Kaap ons heel veel vertellen over allerhande watervogels, maar daarover later meer. Het is nog niet zo ver, maar toch! Maak met een cirkeltje om die datum alvast een aantekening in uw agenda of op de kalender!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC