De actualiteit van gisteren

27 september 2009 - Verslag regiobijeenkomst: uitspraak van een enthousiaste bezoeker "Ik vond dit mooi, gaat het niet alleen over onze soorten vogels....."

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Op woensdag 23 september 2009 werd onze eerste regiobijeenkomst gehouden in de (voor de vast bezoekers) intussen bekende locatie bij Overwijk in Tijnje. Onze voorzitter, Anne Bosma kon een mooi aantal bezoekers (bijna 30) welkom heten.
Om even na achten werd deze bijeenkomst geopend.

De voorzitter had gewoontegetrouw een aantal mededelingen.

 • We hebben nu 196 leden en daarvan zijn er afgelopen zomer al wel zo’n 8 nieuwe bijgekomen.

 • Iedereen, waarvan het e-mailadres bekend is, (156) krijgen nu vlak voor een bijeenkomst een e-mail gestuurd. Van de nieuwe leden, die ook nog een speciale welkomstmail krijgen, zien we helaas niemand in de zaal deze keer.

 • We hebben nu 196 leden en willen graag meer! Diegene, die het tweehonderdste (200) lid aanbrengt, krijgt van het regiobestuur één (1) jaar lang het abonnementsgeld betaald (is dus een jaar gratis lid).

 • Over de onlangs gehouden ruilbeurs was Anne Bosma best tevreden, over de veel eerder gehouden “Open Dag” minder.

 • Dit jaar geen promotiekooi en stand tijdens de in Leeuwarden gehouden hobbybeurs tussen de sierduiven, maar we gaan een promotiestand neerzetten tijdens de vogelmarkt in Joure op zaterdag 17 oktober. Kunnen we daar onze liefhebberij promoten!

 • Dit jaar hadden wij een ruilbeurs, volgend jaar dus niet, dan gaan we weer een busreis organiseren. Hebt u ideeën waar naar toe, komt er mee voor den draad!
  Een aantal werden al geroepen uit de zaal en die nemen we mee tijdens onze beraadslagingen.

 • Er bereiken ons zo nu en dan berichten, dat leden niet voldoende informatie vanuit het bestuur zouden krijgen. Van de 196 leden zijn er 40 die geen e-mail krijgen en daarvan zijn er 18 die schriftelijk bericht ontvangen vlak voor een activiteit. We gaan er van uit, in deze tijd met computers en internet, dat leden ten allen tijde best zelf het initiatief kunnen ontplooien om onze website te bezoeken om relevante informatie te kunnen vinden over bijeenkomsten etc.
  Voor diegenen, waarvoor dit niet lukt, ook niet via familie, vrienden of bekenden, is er een papieren uittreksel van de websitetekst, die gewoon met de post wordt verstuurd. Hierover zal het een en ander binnenkort in “het boekje” verschijnen.
  U kunt ten allen tijde ook gewoon naar onze bijeenkomsten komen tijdens het winterseizoen.

 • Daarna kwam de rubriek “Vraag en Aanbod” waarin gevraagde en aangeboden vogels mogelijk van eigenaar zouden kunnen wisselen, maar dat lukte deze keer maar ten dele.

Anne Bosma gaf hierna het woord aan Dhr. Hans Bijl uit Drachten.

Hans Bijl heeft een bijzondere gave, vanaf het moment dat hij begint te vertellen, blijf je geboeid zitten luisteren! Hij vertelde over het ontstaan van zijn passie voor vlinders en hoe je die het beste kunt bewaren. Hij kwam destijds in contact met de toenmalige directeur van het Fries natuurmuseum, die hem wel verder wegwijs wilde maken op 1 voorwaarde: “Als je gaat doen, moet je het goed doen". Dat is een spreuk die hij heel goed heeft onthouden en het vervolgens ook bijzonder nauwgezet in praktijk heeft gebracht. Wij, als vogelliefhebbers zouden ons die spreuk best eens nog meer eigen kunnen maken, want het kan natuurlijk altijd beter!

Dhr. Bijl had een kleine presentatie als voorbeeld op een tafel uitgestald, met een showkastje en een aantal boeken en later liet hij ons nog een voorbeeld zien, hoe je geprepareerde vlinders bewaarde, compleet met meerdere exemplaren van een soort, inclusief kaartjes met beschrijvingen van vindplaatsen e.d. Boeiend is het om te horen en zien hoe de complete cyclus van ei tot rups tot pop en vlinder verloopt en dat een mooie rups (na soms vier vervellingen) minder mooi of mooier is geworden, maar dan beslist niet in een zeer mooie vlinder hoeft te zijn veranderd. Omgekeerd kon dat ook wel weer het geval zijn, een lelijke rups kon wel een zeer fraaie vlinder worden.+

Een voorbeeld van een redelijk mooie rups, die een mooie vlinder is geworden. (de rouwmantel).

Vele facetten van de vlinderwereld kwamen voorbij, van eitjes op “waardplanten” ( de leefplanten voor de rupsen) , de verschillende manieren van het leggen van de eitjes, de verscheidenheid in vormen en kleuren van de diverse poppen en de daar uit komende variatie aan vlindersoorten. En dan heb je ook nog soorten die overdag vliegen en soorten, die dat ’s nachts doen, maar ook weer niet altijd.

Andere speciale dingen kwamen aan de orde, zoals de vervelende bijwerkingen van de soms enorme grote aantal rupsen, die complete bomen of zelfs stukken bos kunnen kaal vreten en de verschrikkingen van bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Kortom, hoe dan ook, al met al een hele mooie en boeiende lezing, waarbij we veel informatie kregen en vlinders in allerlei vormen, kleuren en formaten gezien hebben.

“Ik vond dit mooi”, zei een van de bezoekers, “dan gaat het tenminste niet altijd over onze soorten vogels”. Na de rondvraag volgde de sluiting en die was tegen 10.30 uur, zodat er nog wel even tijd was om na te praten.

De eerstvolgende bijeenkomst is op 25 november, dan gaat het over watervogels. Maar daarover later meer.

En dan nog even dit:

Nee, dit bestaat niet echt!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC