De actualiteit van gisteren

16 maart 2009 - Het voorjaar nadert .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Er zijn al weer twee nieuwe leden te melden :
A.Rozema, Rykswei 22, 9288 CC Kootstertille en
V.C.J. Assenberg, Ds. Visserwei 14, 9223 LH Houtigehage
Welkom in onze regio!!

Daar heb je dan weer zo’n tegeltjeswijsheid waar je helemaal niks mee kunt.
Natuurlijk, het zou mooi zijn, als het ging zoals er op staat, maar in deze tijd van het jaar heeft vader helemaal geen tijd voor dergelijke dingen. Er moet gewerkt worden in de tuin en in de dierenverblijven want het voorjaar is nakende! Onkruid verwijderen, spitten, harken, snoeien, rommel van de winter opruimen en nestgelegenheden in gereedheid brengen. En er is nog wel veel meer te bedenken waar we nog mee bezig moeten zijn. Man, man, een drukte van belang; er moet nog veel gebeuren!


Bij tuincentra en bouwmarkten, maar ook gewoon op de markt of bloemenzaak kunt u dit fleurig bloeiend voorjaarsplantje in allerhande uitbundige kleuren tegenkomen en kopen. Eenmaal in de border geplant zal deze Primula jaar op jaar weer terug komen en het vroege voorjaar met haar vriendelijke kleuren een vrolijke start geven.

 

De iets minder uitbundig bloeiende bloempjes van allerhande wilgensoorten zijn u vast niet ontgaan. Zij horen bij het voorjaar, zoals de sneeuw-, en hagelbuien in maart en april.

Zondagmiddag 8 maart werd in Scharnegoutum het eerste kievitsei van Fryslân gevonden, echter door allerhande regeltjes mocht het niet het eerste van onze provincie genoemd worden. Je moet namelijk het ei vinden, aanmelden per mobieltje en dan pas mag je het meenemen en hier lagen tussen het tijdstip van vinden en het aanmelden wel een paar uren.
Zondagmorgen 8 maart werd al in een polder bij Eemnes door iemand van een weidevogel-beschermingsgroep het allereerste eitje van de kievit in Nederland gevonden. In onze regio is nu wel echt het officiële eerste kievitsei gevonden en wel ergens in de buurt van Tzum. Maandagavond 9 maart om zeventien minuten over zes was het raak!
Wilde eenden zijn voor mij altijd een soort graadmeter hoe ver het komende voorjaar eigenlijk is. Steeds vaker zie ik ze op plaatsen waar ze gedurende de hele winter niet waren. Altijd met z’n tweeën, vrouw voorop en de man er achteraan. Ook en dat verbaasde me eigenlijk, zag ik al een paar keer een vrouwtjeseend achtervolgd door meer dan een man. Zou die nu al broeds zijn? Dan heb je begin april al kuikens en dan kan het ’s nachts nog behoorlijk koud zijn. Als er dan maar voldoende voedsel voor de kleintjes te vinden is.

Deze zijn er ook al weer, die leuke, dartele lammetjes.
Nu kan het voorjaar echt op gang komen!

Regiobijeenkomst donderdag 26 maart
In de vorige bijdrage aan deze site hebben we al aangegeven dat u allen welkom bent rond 20.00 uur op onze laatste bijeenkomst van het afgelopen winterseizoen.
U kunt daarvoor terecht bij café/restaurant Overwijk in Tijnje. Schroom niet, kom gerust in grote getale, de koffie wordt u gratis aangeboden!
Dhr. H. de Leeuw uit Heerenveen zal ons middels vele mooie dia’s heel veel van de natuur om ons heen laten zien. Niet alleen naast de deur, maar ook veel verder
gaat het deze keer. Dit mag u beslist niet missen, want dhr. de Leeuw kan het mooi vertellen en maakt hele mooie foto’s. Na afloop kunt u naar hartelust en uitgebreid napraten met de andere bezoekers en wie weet, hoort u weer dingen, die u nog niet wist.
Want laten we wel wezen, je bent nooit te oud om nog wat bij te leren en twee weten weer meer dan een.

Zo heel langzaam gaan de temperaturen overdag steeds een beetje meer omhoog. Dat is altijd prettig en geeft zo’n blij gevoel. Hebt u dat nou ook ??

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC