De actualiteit van gisteren

28 december 2008 - Aviornis Fryslân wenst u een gelukkig nieuwjaar!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,
Het was zo leuk bedoeld. In de vorige bijdrage stelde ik aan het eind van het verhaaltje, bij een foto van een ganzenkuiken, de vraag welke soort het mogelijk zou kunnen zijn. Het is namelijk een beetje ongewoon, een ganzenjong op het ijs! Maar het aantal binnen gekomen reacties op die vraag was bijna nul. Of er wordt heel slecht gelezen of de kennis van de kuikens van ganzen is bedroevend laag. Er kwam slechts 1 antwoord binnen en nog niet eens van iemand binnen onze regio, maar van een enthousiast lid vanuit de regio Zwolle. “Jammer”, denk ik dan, “internet is juist zo’n mooi interactief medium”. Ik denk dan ook: “waar doe je het dan voor?”, maar vooruit, mogelijk zat iedereen even in een eindejaarsdip, we gaan maar gewoon weer verder.
Later gaan we het nog wel eens weer proberen, kijken wie er dan op scherp staat!!


Elk jaar weer, als december ten einde loopt, komen er soms momenten van het afgelopen jaar naar boven borrelen. Niet dat dat nou specifiek iets is voor zo tussen Kerst en Oud en Nieuw, herinneringen komen soms wel vaker zo maar boven drijven.
Maar deze periode leent zich er wel leuk voor! Schoot me laatst zo maar te binnen, dingen van veel langer geleden, die lange strenge winters!


Daar zit ik niet op te wachten, helemaal niet, maar dat waren van die winters, waarin de watervogels heel lang wakken in het ijs van sloten en vaarten open hielden. Niet alleen de halfwilde stads-, of dorpseenden waren er in grote getale, ook meerkoeten en de wilde eenden verzamelden zich in en rondom die open plekken. Als het dan wat al te lang ging duren werden de wilde vogels steeds tammer, vooral als er dan ook nog bij die gaten voer werd gestrooid. Soms trokken er ook zwanen naar toe.

Dat schiet je dan te binnen en dat schrijf je dan weer op! Goh, da’s al weer lang geleden dat je zulk sterk ijs en daarbij behorende wakken tegen kwam! Als alles mee zit en de voortekenen niet bedriegen, zou het zo maar kunnen zijn dat we in het nieuwe jaar weer zoiets gaan meemaken!

Wat ons nu nog rest zijn de laatste dagen en uren van het oude jaar. Vele minuten zullen nog even weggetikt moeten worden voordat 2008 veranderd in 2009. Dan hebben we weer een nieuw jaar voor de boeg, een nieuw jaar waarin we weer van alles kunnen beleven en waarvan we nu nog niet weten wat ons allemaal te wachten staat. Maar dat is ook juist het mooie, als je het allemaal al van te voren wist is er niet zo veel meer aan! Het is juist dat grote onbekende, dat onverwachtse, wat ook onze liefhebberij zo aantrekkelijk en zo boeiend maakt!
Kijk, dat we aan het einde van 2008, bij de wisseling van het jaar, het glas heffen, dat weten we nu al.  Dat deden we al die jaren daarvoor al en dat zullen we de volgende jaren wel blijven doen. Doen we dat slechts bij het jaareinde en gaan er niet het gehele volgende jaar elke avond mee door, dan is er niets aan de hand.
Het is beslist niet goed om dat elke avond, gedurende het hele jaar, te blijven doen.

Niet dat het niet lekker is, een glaasje op z’n tijd, maar als dat zo maar verder gaat dan ben je, voor dat je het weet, veranderd in een stevige drinker en dat was nou ook weer niet de bedoeling; bovendien blijkt uit recent onderzoek dat je er helemaal niet gelukkiger door wordt.


Dat men aan het einde van het oude jaar, klokslag 24.00 uur, weer voor vele miljoenen euro’s de lucht gaan vervuilen en de stilte en de duisternis van de nacht even oorverdovend gaan onderbreken met de knallen en de verlichting van de sierlijke lichtfonteinen van de vuurpijlen, dat weten we nu ook al.
Dat doet men ook al weer vele jaren en daar zal voorlopig ook nog wel geen verandering in komen.
Het blijft flink zonde van het geld, maar vooruit, 1 maal per jaar de frustraties van het afgelopen jaar er uit knallen, dat moet dan maar kunnen.
We weten dus nu nog niet wat het nieuwe jaar voor ons in petto heeft.


Maar hoe dan ook,
een beetje of wat meer geluk
kan een ieder veelal goed gebruiken
en dat wens ik u dan ook van harte toe.

Namens het bestuur, ik zeg het maar:

En dan nog even dit:Vogels voeren in de wintermaanden is beslist niet verkeerd,
maar knoop vooraf alles wel goed vast!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC