De actualiteit van gisteren

14 december 2008 - Wij wensen u een warme en sfeervolle Kerst

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,
Jazeker, de donkere dagen voor Kerstmis komen er aan. Maar het kan nog erger, de kortste dag moet ook nog komen! Nu het niet zo winteren wil, moeten we genoegen nemen met kou en nattigheid. Heel soms is er ook nog wel weer een mooie dag en juist op zo’n dag is het ideaal om een paar fraaie foto’s te maken.

Zo’n mooie foto van een gedeelte van de collectie watervogels, rustend op het wateroppervlak, terwijl de laagstaande winterzon het geheel een aparte sfeer geeft, kreeg ik van ons jeugdlid Jorryt toegestuurd. Dankbaar maak ik daar gebruik van om die ook even aan u te laten zien.

Is er nog meer te vertellen?
Ja, er is nog meer om over te schrijven.U ziet 3 foto’s onder elkaar afgebeeld. Op deze plaatjes zijn diersoorten te zien waarvan we er te veel hebben op de verkeerde plaatsen. Op de Veluwe zijn veel te veel wilde varkens, op Terschelling zijn maar tien edelherten, maar die waren er nooit dus zijn er nu te veel en overal en nergens zijn veel te veel grauwe ganzen. Die laatste soort zie ja langzamerhand telkens meer, evenals de nijlgans, die overigens een exoot is. Aan die ”teveel soorten” wordt wel wat gedaan, maar het is nog maar de vraag, of die inspanningen voldoende succes zullen hebben om het tij te keren.

Pestvogels maken er soms meteen maar een soort “invasie” van, maar deze is meestal slechts van korte duur, het zijn trekkers of doortrekkers, die na verloop van tijd weer terugkeren naar hun broedgebieden. Zo zijn er wel meer van die mooie “wintergasten”.


De notenkraker is er zo eentje die je af en toe wel eens kunt tegenkomen in bossen en beboste tuinen.

 

Is er nog meer te melden? Nee, niet zo veel meer. Het jaar loopt langzaam ten einde, ons verenigingsleven staat op een laag pitje.

De eerstvolgende bijeenkomst is pas in het nieuwe jaar, halverwege januari van 2009. Maar daarover in een volgende bijdrage wel meer.

 

Wat zou het toch mooi zijn, wanneer we tijdens de beide Kerstdagen eens konden genieten van “een witte wereld”.

 

Het maakt het feest van het licht, de rust en de harmonie zo veel traditioneler en sfeervoller! Maar ja, het heeft de afgelopen jaren helaas niet zo mogen zijn. Wie weet, mogelijk dit jaar wel?

Hoe dan ook, namens het (bijna) voltallige bestuur (we zoeken nog steeds een vijfde bestuurslid!) wens ik u en allen die u dierbaar zijn een warme en sfeervolle Kerst.

En dan nog even dit:

Een rare foto eigenlijk, een watervogelkuiken op het ijs! Het moet een kuiken zijn van een watervogelsoort, die ergens ver weg in het noorden het broedgebied heeft.
Daar kan het misschien gebeuren, dat dergelijke kuikens zo nu en dan nog een laagje bevroren water tegen kunnen komen.
Wie weet van welke soort dit een jong exemplaar is?
Reacties kunt u kwijt in het daarvoor bestemde vak; ik ben benieuwd!!
Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC