De actualiteit van gisteren

30 november 2008 - Wij hebben met elkaar onze ogen uitgekeken .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,
Alsof er niets aan de hand is schuiven we per dag steeds dichter naar het einde van het jaar. In november al de eerste sneeuw gevallen, compleet met spitsalarm en wel.
In de noordelijke provincies viel de hoeveelheid witte neerslag gelukkig nog al mee.


Verder wordt u in het nieuws elke dag op de hoogte gehouden van de perikelen rondom het rookverbod in de horeca. Vooral de kroegjes krijgen het bij deze materie voor de kiezen. Hopelijk komt er voor de kleinere ondernemers op termijn een aangepaste oplossing.


Jazeker, u ontkomt ook niet aan “zie de maan schijnt door de bomen”.
Het is weer de tijd van het jaar dat de Goedheiligman overal zo maar opduikt, er intochten in steden en dorpen zijn en hij op scholen verschijnt.

Nog slechts een paar dagen en dan is Sinterklaas jarig en de volgende dag is deze aardige, gulle gever weer verdwenen.

Verslag Regiobijeenkomst
Op donderdagavond van de 27e november ’08 hielden we weer een regiobijeenkomst in de zaal van Overwijk in Tijnje. Voor deze bijeenkomst hadden we nogal wat reclame gemaakt, want het zou wel eens heel bijzonder kunnen worden. Nou, bijzonder was het, maar daarover zo meer. Speciaal voor deze bijeenkomst hadden we een ieder een mail gestuurd. De jeugdleden die we kennen kregen ook nog een persoonlijke brief, om toch vooral eens naar deze happening te komen, opdat ze elkaar leerden kennen, eens meemaakten wat nou zo’n bijeenkomst inhoudt en wat een relatief jonge presentator mee had gemaakt in het verre Mexicaanse vogelpark en wat daar allemaal te zien was. Helaas hebben we moeten constateren dat er onder de jeugdigen blijkbaar zéér weinig belangstelling is (slechts twee waren gekomen) maar ze hadden ook nog eens niets van zich laten horen, terwijl het een mooie kans was om elkaar te leren kennen. Jammer en erg teleurstellend!

Maar we hebben ons humeur er niet door laten bederven. Want het was een bijzonder mooie avond met een bijzonder mooie presentatie. Vaak zeg ik dan, als het mooi was, dat een ieder die er niet is geweest is wat heeft gemist. Deze keer zeg ik dat weer maar nu was het wel heel erg jammer, want een dergelijke presentatie krijgen we niet snel weer. Heel uitzonderlijk!!

Om 20.00 uur opent onze voorzitter, Anne Bosma, de bijeenkomst en verwelkomt iedereen. Er is een grote opkomst (40 man/vrouw) en een speciaal welkom voor de nieuwe gezichten en de presentator Erik Puts en zijn zus (die was meegekomen vanwege de lange reis). Anne noemt nog even de moeite die er is gedaan om jeugdleden te laten komen en dat daarvan slechts twee gekomen zijn. Hij is een beetje verdrietig en vindt het niet leuk en een beetje onfatsoenlijk dat men dan niets van zich heeft laten horen. Verder laat de voorzitter twee van de vele gloednieuwe banners zien, die aan weerskanten van het projectiescherm staan opgesteld. Dit zijn uitrolbare doeken met daarop een aantal grote foto’s van Aviornisvogelsoorten, gevat in telkens weer andere kleurrijke achtergronden, met tevens daarop de levensgrote naam van de vereniging. Flexibele, handig te vervoeren en te plaatsen objecten, om bij beurzen en tentoonstellingen of anderszins reclame te kunnen maken voor onze club. Anne Bosma noemt de goede verstandhouding die Aviornis heeft opgebouwd met bijvoorbeeld de dierentuinen; daar wordt langzamerhand begrepen dat onze vereniging soms voor diergaarden veel kan betekenen. Ook de verstandhouding met ministeries is er zeer zeker op vooruitgegaan, Aviornis is een goede gesprekspartner geworden. Maar als individuele leden moeten we er natuurlijk wel voor zorgen dat wij de goede verstandhoudingen niet op het spel zetten. Zorg daarom goed voor de vogels, huisvest ze in ieder geval minimaal volgens de huisvestingsrichtlijnen en houdt u verre van faunavervalsing!

Tenslotte wist de voorzitter te melden dat volgend jaar de landelijk algemene ledenvergadering door de regio Zwolle zal worden georganiseerd en in het stadje Elburg zal worden gehouden. Dan weet u nu al zeker waar we na afloop naar toe gaan? Juist ja, naar de giga-voličre van Dhr. Zwep. Na de mededelingen volgde de rubriek “Vraag en Aanbod” waarin weer veel werd gevraagd en het soms tot een overeenkomst kwam.

Toen kwam Erik Puts aan het woord. Hij heeft dus een viertal maanden gewerkt in dat grote vogelpark van 9 hectare in Mexico vol met vogels, waaronder vele, zeer zeldzame. Vida Silvestre is de naam van het park en Dr. Jesus Lopez is de eigenaar.
Deze man moet wel schathemeltje rijk zijn (geweest), want anders heb je niet zo veel bijzondere exemplaren in je collectie. Dat er naast het fokcentrum nu ook een gedeelte voor bezoekers was gekomen, zou kunnen betekenen, dat er wel wat geld op ’t kleedje bij kon, want je moet wel elke dag die 30 verzorgers + de rest van het tuinpersoneel betalen.
Beste mensen, wij hebben met elkaar onze ogen uitgekeken. Nu eens niet de plaatjes van de ons beter bekende soorten (blijft ook altijd weer mooi) maar vogelsoorten waarvan we soms van
het bestaan niets wisten, laat staan dat we ze ooit hadden gezien. De goed gevulde zaal keek geboeid toe en vele malen hoorde je “ah’s en oh’s”.
Erik wist van allerlei soorten precies te vertellen hoe zeldzaam of ze waren, hoe groot de wereldpopulatie nog is en of ze ergens in Europese dierentuinen te zien zijn en waar
die tuin dan was en hoeveel er dan in de Zoo te vinden waren.

Van kleurrijke trogons, imposante arenden, (al of niet vriendelijk t.o.v. de verzorgers), kraanvogelsoorten, vele zeer zeldzame papegaaiachtige, goeans, chachalaca’s en hokko’s, trompetvogels, seriema’s en een aantal zoogdiersoorten kwamen beelden voorbij.

Nu en dan werden prachtige kopstudies getoond, evenals foto’s van uitgespreide staarten en vleugels. En alsof het dan nog niet genoeg was, kregen we af en toe ook nog een korte filmimpressie van de getoonde vogelsoort te zien, mét geluid.


Dat waren meestal niet de meest harmonieuze geluiden, want vele soorten konden echt een keel opzetten. Volgens Erik was dat nog niets vergeleken met de omgevings-geluiden. Het betreffende park ligt dus midden in Mexico City, waar men het met verkeerslawaai niet zo nauw neemt, want de gehele dag werd de lucht vervuld met het geluid van claxons en lawaai uit reclameluidsprekers.

Temidden van het park lag de woning van de eigenaar en vanuit elk raam had men uitzicht op de voličres met de prachtige quetzals met hun soms hele lange staarten.
Deze zeldzame vruchten-, en insectenetende vogelsoort is heel bijzonder en menig dierentuin wil graag exemplaren aan hun collectie toevoegen. Maar dat zal wel altijd een illusie blijven dankzij diverse uitvoerverboden.

Erik Puts, (hier in actie?!) had zoals gezegd vier maanden in dit indrukwekkend grote vogelpark mogen werken en heeft ook zo nu en dan gepoogd diverse vogelsoorten, zoals de hier en daar verspreid over de tuin zittende ongepaarde hokko’s, bij elkaar te brengen en wel zodanig, dat ze elkaar aardig zijn gaan vinden en als fokpaar verder konden leven. Al met al een hele mooie presentatie met ongehoord mooie beelden, waarvoor de voorzitter en het publiek hem met een groot applaus bedankte. Vervolgens was nog gelegenheid tot het stellen van vragen en konden er vragen gesteld worden in de daaropvolgende “Rondvraag”.

In dat laatste agendapunt kwam niets meer aan de orde, zodat Anne Bosma keurig op tijd de bijeenkomst kon afsluiten om 22.30 uur. Daarna ging niet iedereen gelijk naar huis, kon nog even worden nagepraat bij een drankje en een warme “bal” of anderszins. Terugkijkend: het was grandioos! De eerstvolgende bijeenkomst is in het jaar 2009 en wel op donderdag 15 januari.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC