De actualiteit van gisteren

28 oktober 2008 - De wereld verandert .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Nu we al het einde van oktober naderen, kunnen we wel zeggen, dat we volledig in de herfst zijn opgenomen. Hoewel ik persoonlijk geen liefhebber ben van dit en het volgende seizoen, zullen we toch moeten toegeven, dat er mooi kanten aan zitten.
Al was het maar vanwege de bladverkleuring aan bomen en struiken.

Op een foto is mooi te zien, welke kleuren het blad aan een struik vertoont, voordat het uiteindelijk is veranderd in bruin/zwart en weer door de natuur wordt opgenomen. De natuur laat zich niet dwingen. De gevolgen van de klimaatsverandering zouden wel eens een grotere hoeveelheid neerslag kunnen zijn. Meer water betekent ook dat er meer waterberging zal moeten zijn. Al die slootjes in de landerijen zullen, eenmaal vol, ook weer tot een redelijk peil moeten kunnen dalen. M.a.w. de waterberging en de afwatering moet wel in orde zijn. In dat kader verhoogt het Friese waterschap de kaden langs de “Zwette” enigszins. Met een grote kraan wordt de bovenlaag (teelaarde) langs de kant opzij gelegd. In de dan ontstane sleuf wordt klei gebracht, dat weer d.m.v. een nog grotere kraan uit een boot wordt gehaald.

Die baggerboot vaart heen en weer (vol en leeg) tussen de werklocatie en de plaats waar grote hoeveelheden grond klaarliggen. Is met de aangevulde hoeveelheid grond de juiste hoogte bereikt, wordt de teelaarde er weer netjes overheen gedrapeerd. Na het met gras inzaaien is de klus geklaard en het dijkje op een hoger niveau gebracht. Het geheel zal nog wel wat inklinken, maar als je het over de volle lengte bekijkt, zal deze vaarverbinding voor kleiner schepen tussen Leeuwarden en Sneek in ieder geval een heleboel meer water  kunnen bergen.Bovenstaande foto’s geven een impressie na de werkzaamheden.

Er was ook nog sprake van extra beveiliging van de walkanten d.m.v. gestorte keien, maar dat komt vast later nog wel.

U las het toch ook wel, onlangs in de krant? Meer dan 75% van alle Nederlanders stamt af van de oorspronkelijke jagers/verzamelaars van zo’n 35.000 jaar geleden. Dat heeft men met behulp van genetisch onderzoek aangetoond. Het merendeel is echter de kant van de boeren opgegaan en heeft de oude traditie laten varen. Op een paar na, maar dat wist u natuurlijk al.

En dan nog even dit:

In deze foto is een vogeltje verborgen.
Kunt u het vinden?

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC