De actualiteit van gisteren

13 oktober 2008 - Aandacht voor de jeugdleden .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Herfst, we zitten er midden in! Wat een wind en wat water kregen we voor de kiezen, maar er waren ook weer mooie herfstdagen!

Als vereniging moet je de jongste jeugdleden zorgvuldig behandelen. Ze lopen soms tegen bepaalde dingen aan, waarmee je ze best een handje kunt helpen. Andere dingen kunnen ze dan weer best zelf. Zoals het kopen van nieuwe vogels! Bij Jorryt Terluin zijn we laatst weer eens wezen kijken, uw voorzitter, Anne Bosma en ik. Hij heeft het leuk voor elkaar en hij is goed bezig. Ook met de waterhuishouding.
Op de foto’s ziet u hem zelf, een part van de collectie en op de laatste foto in gesprek met uw regiovoorzitter. Alle opnames zijn gemaakt in slechts de helft van het geheel, er naast is nog een ander “hok”, zoals Jorryt het noemt. Ook met watervogels, maar dan weer andere.


Even terugkomen op de roeken. Daar heb ik u ook ooit al wel eens iets over verteld.

In onze tuin staat een eikenboom.
Twee zelfs. Met daaronder, daar tussenin, de kleine vijver voor de jonge watervogels, voor als ze groot genoeg zijn om naar buiten te kunnen.
Om die twee eikenbomen gaat het nu.Elk najaar, in september, dragen deze bomen vruchten, de eikels. Het ene jaar wat minder, dit jaar erg veel. Daar komen, vooral ’s morgens, vele tientallen roeken op af.
Van heinde en verre zie je aan komen, duiken dan zo de bomen in, om met een eikel weer verder te vliegen. Die eten ze op en komen later terug, weer een vruchtje plukken. Roeken schijnen vaak in de morgen het wat gemakkelijker te verkrijgen voedsel te verzamelen, om dan ’s middags bijvoorbeeld her en der de grasmat van de landerijen te inspecteren.

Maďskolven blijken ook zo’n simpel te scoren voedselbron te zijn en altijd aan de buitenkant van een perceel. Let er maar eens op, vaak zijn in de eerste rij, over de volle lengte van een stuk maďsland, de kolven geheel vernield en van de korrels ontdaan. Maar nu even terug naar die eikels. In hun pogingen eikels te bemachtigen, vallen er een heleboel op de grond, naast en in het vijvertje. De gevallen exemplaren zoeken ze niet weer op, het is daar voor een roek misschien wel te gevaarlijk.

Maar niet voor de mandarijneenden. Die komen zo nu en dan even dat vijvertje inspecteren, even rondje zwemmen, even wassen of andere dingen doen, die een mandarijneend nu eenmaal doet. Zo nu en dan gaat de kop onder water en jawel, je gelooft je ogen niet! Een onderwatereikel wordt boven gehaald, even door de snavel gerold en hup, zo maar doorgeslikt. Dat het er door past, door het keelgat! En niet één, maar soms wel drie achter elkaar! Terwijl de voerbak nog lang niet leeg was! Ja, daar sta je dan verbaasd naar te kijken. Had het elders wilde eenden wel eens zien doen.
Ook ooit geschoten exemplaren panklaar gemaakt, die de krop vol eikels hadden, echter die vogels zijn een flink stuk groter! Maar ik denk maar zo, wat goed voer is in de Veluwse bossen voor de wilde zwijnen, is bij ons in de tuin ook goed voor de mandarijnen! Las onlangs in de krant dat wilde varkens nu ook al voor komen in de tuinen van Apeldoorn!

En dan nog even dit:U zag het al meteen hč? Dat wordt nooit een jeugdlid van de NHDB,
laat staan van Aviornis! Poeh, bang voor een haantje……

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC