De actualiteit van gisteren

18 augustus 2008 - Onze hobby is er één vol verrassingen ........

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Wat hebben een auto, een kraai, een bunzing, een jonge havik en een snoek met elkaar te maken? De zomer van 2008 loopt al weer bijna ten einde. Een zomer met vele gezichten. Droogte, hitte, regen, veel regen en soms wateroverlast. Maar al met al best een leuke tijd, toch? Voor velen was het ook weer het fokseizoen, tenminste ik neem aan dat u daar mee bezig bent geweest en niet hebt lopen rondlummelen. Voor velen van u hoop ik ook dat het weer een goed seizoen is geweest, zonder al te veel tegenslagen. Want het gekke is, tegenslagen schijnen er een beetje bij te horen. Er gaat altijd wel weer iets verkeerd of scheef of net iets anders dan het de bedoeling was. Hebt u dat nou ook?

Als u leuke of droevige dingen beleefd hebt tijdens het opkweken van het nageslacht van uw vogels, mag u dat best eens melden, dan maken we er een verhaaltje van.
Maar dat kunt u natuurlijk ook wel goed zelf. Laat maar eens een berichtje achter in de daarvoor bestemde vakjes op deze site! Zeer benieuwd!


Onze voorzitter, Anne Bosma, probeerde ook dit jaar weer zijn watervogelkuikens middels natuurbroed groot te krijgen. Dat was waarschijnlijk ook wel gelukt, als die vermaledijde snoek er niet was geweest. Al het jonge grut ging “ten onder” en zelfs een volwassen roodschouderman moest het onderspit delven (beide pootjes kwijt).
Maar…, wat vorig jaar niet lukte, is deze zomer wel geslaagd. Een volkomen onervaren vissende voorzitter, met een geleende snoekhengel, krijgt het voor elkaar om de moordenaar van het nageslacht van zijn liefhebberij te vangen met een blinkertje!
Op de foto lijkt het een kleintje, maar het sujet was wel maar liefst 70 centimeter lang!
Die zal hem niet meer plagen, want hij heeft de snoek liefdevol aan de andere kant van de straat weer te water gelaten. De bijtgrage roofvis kan volgens Anne niet meer terugkomen.Zelf kreeg ik te maken met een auto, een kraai, een bunzing en een jonge havik.
Ze waren alle vier verantwoordelijk voor de dood van een aantal eendenkuikens en nu hebt u gelijk een antwoord op de vraag aan het begin van deze bijdrage. Hoe zat dat dan?

Welnu, een auto reed een ontsnapte, zeer slecht geleewiekte jonge vogel, plat. Jazeker, letterlijk echt helemaal plat! Oeps, foutje, moet je het maar beter doen, dat is natuurlijk eigen schuld.
Een kraai sloopte eveneens een jong exemplaar, want die had veel voedsel voor zijn grote, mee rondvliegende, jongen nodig en dit hapje was niet al te groot en binnen de omheining, dus lekker makkelijk te verkrijgen.


Een bunzing beet vier, nog lang niet volgroeide, jonge vogels dood.
Hoe het ondier ook dit jaar weer naar binnen kon komen is bijkans een raadsel, want de hoeveelheid schrikdraad is langzamerhand enorm.
Blijkbaar is deze marterachtige zo slim, dat ie elke keer weer andere mogelijkheden ontdekt, die ik niet heb voorzien.

Een havik is een verhaal apart, want zo’n vogel zag ik voor de allereerste keer bij ons in de buurt, maar toen was het al te laat. Het is voor zo’n snelle grijpvogel ook niet zo moeilijk om een volkomen onervaren jonge slapende roodschouder te grazen te nemen. De rest van de oudere vogels waren wel het water in gevlucht, maar jonge eenden moeten nog leren te reageren op de alarmroep van anderen. Zeker als ze geen “natuurbroed” zijn. Maar natuurlijk zijn er ook andere, leukere, berichten.

In een eerdere bijdrage over het vogelpark Walsrode vertelde ik al over het jongste lid van onze regio, Jorryt Terluin uit Dronrijp. Welnu, de vakantieperiode is een uitgelezen tijd om eens hier en daar een bezoekje af te leggen en ik mocht komen kijken! Beste mensen, daar aangekomen werd ik wel een beetje jaloers.

Wat is het toch mooi, wanneer je op mag groeien op een vrij afgelegen boerderij te midden van de landerijen.
Natuurlijk, er moet ook wel eens gewerkt worden, want op een boerenbedrijf is altijd wat te doen en kan soms best wat hulp gebruikt worden. De weg naar school is ook niet de kortste! Maar als je afgezien daarvan de gehele (slot)gracht voorlangs de boerderij voor je watervogelliefhebberij mag gebruiken is dat natuurlijk helemaal geweldig! Man, man, wat een ruimte en wat een prachtig plekje! Als je nog zo jong bent valt er nog heel wat te leren, maar dat zal zeker goed komen. Naast de eenden, ganzen en zwanen waren er ook nog kippen, pauwen, konijnen en katten. Natuurlijk ook een heleboel koeien, maar dat was vast al wel duidelijk.

En er waren ook nog twee pony’s en daarmee heb ik ze op de foto gezet. Jorryt rechts en zijn jongere broertje Hette links. We gaan daar vast nog wel eens weer een keer kijken, want zijn watervogelcollectie is intussen behoorlijk uitgebreid heb ik begrepen.

Is er nog ander nieuws?
Al geruime tijd hebt u op deze website de bovenaan de pagina bewegende letters voorbij zien komen, waarmee gezegd wordt dat regio Fryslân dit jaar geen ruilbeurs houdt. Regio Groningen/Drente doet dat dit jaar wel en dat is op zaterdag 13 september in Ruinen vanaf 09.00 uur.
Wilt u meer details weten, zoek dan contact met bestuursleden van die regio.

Bijeenkomsten regio Fryslân

Onze eerstvolgende bijeenkomst in Tijnje (de eerste van het aanstaande winterseizoen) is op donderdag 25 september, maar daarover later meer.

Tenslotte nog even dit:zei de een met de grote mond tegen de ander met de grote mond!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC