De actualiteit van gisteren

1 mei 2008 - Het kweekseizoen is weer begonnen ....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

“De uil zat in de olmen”. Dit is een oud Nederlands lied, dat het als canon erg goed doet, als je tenminste de tekst nog weet. Ik dus even niet meer , maar daar gaat het ook niet om. Het gaat over de uil, (uilen), om precies te zijn de ransuil(en). Die hebben we nu al een paar jaar in de tuin. Altijd overdag, want ’s nachts zie ik ze niet (is te donker) en zullen ze elders zijn. Ze hebben ooit ook al eens keer in de buurt gebroed met redelijk resultaat. Maar hun slaapplaats is steeds in de oude coniferen.

Een foto maken van zo’n vogel op de slaapplek is mogelijk, maar dan zie je nog zeer weinig. Is dus een zoekplaatje geworden. Gelukkig had een van de twee op een nacht een andere plaatsje gevonden om de dag rustend en slapend door te brengen.

Toen was het maken van een foto een stuk eenvoudiger daar in de oude hoogstamappelboom. Alhoewel, door de schutkleur moet je nog goed kijken, maar gelukkig waren de takken nog kaal en dat wordt binnenkort wel anders, want de knoppen worden steeds dikker!

Door de steeds hoger wordende temperaturen gaat de volledige bloei niet lang meer duren.

Ter vergelijking een foto van de zelfde hoogstamappelboom waarin de ransuil toen was gefotografeerd. U ziet, zo’n veertien dagen later, terwijl de uil weer op zijn favoriete plekje zat, was het al een stuk moeilijker om de vogel te ontdekken.

Medio april bloeien meestal de paardebloemen en begin mei het fluitenkruid.
Zo heb je een hele gele berm en wat later voert wit de boventoon.

Wat gaat het dan opeens razendsnel! In een mum van tijd wordt alles om ons heen groener, kleuriger en fleuriger!


Over groen gesproken, gras is ook groen. De gehele winter heeft het er maar een beetje futloos bij gestaan, maar nu krijgen we met een enorme groeispurt te maken.


Je maait wat af, maar ik klaag niet, het oogt zo toch weer veel beter! Als de feest-, en herdenkingsdagen voorbij zijn hebben we in een korte tijd veel Nederlandse vlaggen gezien. Wist u dat er vogels zijn, die, wanneer je de foto’s er van onder elkaar zet, kunnen wedijveren met de kleuren van onze vlag? Kijk maar:Het kweekseizoen is intussen voor ons ook weer begonnen. Her en der heb ik al wilde eendenmoeders met hun kroost zien rondzwemmen. In eigen perk zijn ook al een paar goed broeds en over een aantal weken zullen de eersten wel kunnen uitkomen in de uitkomkast.

Tenminste, als je kunstmatig kweekt. Diegenen onder ons, die daarvoor geschikte ruimtes hebben kunnen maken, zodat er geen ongenode gasten de kuikens kunnen roven, gaan het natuurlijker doen. Er gaat vast en zeker niets boven natuurbroed, maar dan moet wel alles mee zitten. Persoonlijk vind ik het risico van verlies door weers-invloeden, eier-, en kuikenrovers en voederdieven veel te groot en doe het daarom gewoon tegennatuurlijk!

Maar dan moet je wel de goede eieren in de broedmachine leggen, anders kom je voor vreemde verrassingen te staan!

En dan nog even dit:

Zet liever niet te veel kuikens tegelijk onder de lamp!!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC