De actualiteit van gisteren

9 maart 2008 - In de Lente gaat alles naar de Knoppen ....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,
Ondanks de weersomstandigheden gaan we toch langzaam maar zeker richting het voorjaar. Mij gaat het niet snel genoeg.

Druilerige regen, laaghangende bewolking, gure harde winden en maartse buien met sneeuw en onweer, we moeten ons er maar even doorheen bijten voordat het beter wordt. O.K., er zijn soms ook wel een paar beter dagen, maar het gaat toch niet erg vlot. Soms klettert het tegen de ramen en als je dan naar buiten kijkt, zie je dit:

Ja, dat gebeurt er nou eenmaal in maart, de zogenaamde “maartse buien”. Daar hoort dat allemaal bij. Je kijkt natuurlijk wel even vreemd, als je ’s morgens de gordijnen opent en er is ineens een witte wereld.

Lang duurt dat dan weer niet, want met temperaturen van een paar graden in de plus is al dat wit zo verdwenen. Gelukkig trekken de lentebloemen zich niet zo heel veel aan van dat natuurgeweld en groeien rustig verder. Bij lagere temperaturen wordt een en ander iets vertraagd, maar ze gaan wel door.

Dit vind ik, naast de sneeuwklokjes en de krokussen altijd een fraaie vertegenwoordiger van het nakende voorjaar.
Als die smalle groene knoppen langzamerhand steeds geler en dikker worden.
“Rustig maar, we komen er aan, de lente is in aantocht!”
En als ze dan goed hun best hebben gedaan en ze staan, ondanks de heftige aanvallen van de straffe winden, nog steeds fier overeind, dan krijg je een prachtig resultaat.

 

 

Als je verder om je heen kijkt, dan zie je natuurlijk wel meer voorboden van de lente.
Bomen en struiken beginnen al groene puntjes te krijgen, zeker als ze wat verscholen en in de luwte staan.

Maar een absolute topper is wel de vondst van het allereerste kievitsei in onze provincie. Om precies te zijn tussen Hitzum en Lollum, op donderdag 6 maart, rond 08.30 uur. Het geeft wel aan, dat deze weidevogels het nu wel geschikt vonden om vast maar te beginnen, weer of geen weer.

 


De lammetjes zijn er ook al! Als ze het eenmaal op hun heupen hebben kunnen we ons weer vergapen aan hun doldrieste, wilde en malle sprongen.

De wilde eenden hebben ook de naderende lente in hun hoofd. Je ziet steeds stelletjes op plaatsen waar ze anders nauwelijks kwamen.


Als je goed op let, zijn dat de plaatsen, waar ze vorig jaar een nest hadden. Steeds in dezelfde omgeving wordt nu gezocht naar weer dat ene geschikte plekje. Hoe weet je nou of het wel dezelfde was van vorig jaar? Niet alle wilde eenden hebben op het Friese platteland de oorspronkelijke wildkleur. Vaak zit er wel een vlekje aan, maar ook de kleur bruin vertoont verschillende schakeringen.
Het gaat hierbij om de vrouwelijke exemplaren, de woerden die ze mee op sleeptouw nemen kunnen er elk jaar wel weer anders uit zien, dat kan telkens wel een andere vent zijn.

Regiobijeenkomst in Tijnje 27 maart 2008
Gaan we ook nog wat doen in deze maand? Welzeker, op donderdag 27 maart a.s. komt dhr. De Leeuw uit Heerenveen in de grote zaal van Café-restaurant Overwijk in Tijnje ons een heleboel vertellen over de natuur om ons heen. Ook zullen veel vogelsoorten de revue passeren. U mag (moet) allemaal komen, want dit wordt weer zo’n bijzondere avond met een heel hoog natuurgehalte! We beginnen om 20.00 uur. Zo langzamerhand weet u het nu ook wel, de koffie krijgt u van ons en de rest van de consumpties zijn voor u zelf. Maar waar het om gaat is de gezelligheid, even bijpraten en wat bijleren.
U bent echt allemaal van harte welkom!! We hebben in de regio zo rond de tweehonderd (200) leden en er komt slechts een 10%. Daar zijn we natuurlijk steeds blij mee, maar wat zou het mooi zijn, als dat eerst eens 20% werd!! De zaal is groot genoeg!En dan nog even dit:


 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC