De actualiteit van gisteren

19 maart 2008 - Vrolijk Pasen!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,
Wat kan een mens toch in de war zijn. Kortgeleden al wel vernomen dat Pasen dit jaar vroeg was, maar er nooit bij stil gestaan, dat het zo vroeg zijn. Op 23 maart a.s. is het al zo ver. Ik vond het al zo vreemd, de natuur was er volgens mij nog lang niet klaar voor!

Goed, er bloeiden al wel hier en daar wat narcissen, maar met Pasen was het toch altijd overal veel groener met veel meer bloeiende voorjaarsbloemen? Als je het dan niet vertrouwd, moet je je maar eens even in de materie verdiepen. Dat is vandaag de dag natuurlijk niet zo moeilijk meer. Even surfen naar Google en/of naar Wikipedia en je komt al lezend steeds meer aan de weet omtrent Pasen, de data en de gebruiken. Van oorsprong is het een voorchristelijk feest en symboliseert het ontwaken van de natuur na de winter. Met het aansteken van paasvuren wordt het verjagen (opruimen) van de demonen van de winter aangegeven.

Andere oude gebruiken zijn afbeelden van het ei en het haas, als symbool voor de vruchtbaarheid. Later kwamen daar het versieren, schilderen en verstoppen van eieren bij, evenals het feit, dat de paashaas die eieren zou hebben verstopt.

Gekleurde, kunstig versierde en in felle kleuren aluminium gewikkelde chocolade-eieren, gehangen aan paastakken, hoort er tegenwoordig helemaal bij. De commercie maakt dankbaar gebruik van die oude gebruiken, door veel reclame te maken voor allerhande lekkernijen voor feestelijk gedekte tafels, maar dat is meer voor het eigen gewin. Het lijden van Christus, zijn dood en wederopstanding, wat met Pasen wordt herdacht, komt maar mondjesmaat aan de orde en sneeuwt in niet kerkelijke groeperingen een beetje onder. Volgens Wikipedia hanteert men in de westelijke kerken de Gregoriaanse kalender om de paasdata vast te stellen. Volgens die kalender zou het pas in 2028 weer zo vroeg Pasen zijn op 23 maart.


Afsluitend, in de stijl van het voorchristelijke oer gebruik van dit voorjaarsfeest, een bosje voorjaarsbloemen. Om verder in stijl te blijven, doen we er ook maar een paashaas met vrolijk gekleurde eieren bij.Denkt u, ondanks het paasfeest, toch ook aan de uitnodiging tot het bijwonen van de bijeenkomst van donderdag 27 maart a.s. in de zaal van Overwijk in Tijnje??

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, een paar prettig paasdagen gewenst!!

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC