De actualiteit van gisteren

12 februari 2008 - De lente maakt een vroege start

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Rectificatie: In het artikel over de vogelshow van de vorige keer zit een fout!
Deze show is niet tweejaarlijks, maar is elk jaar te bewonderen!

In een andere bijdrage heb ik al eens gerept over mijn antipathie tegen de winter. Daarmee bedoel ik eigenlijk de winter, zoals we die de laatste jaren moeten ondergaan.
Koud, kil, guur, nat en onstuimig. Als dat dan maanden achter elkaar maar doorgaat en alles wordt zo nat, modderig en vies, dan wordt je het wel eens goed zat. Hoe dan ook, het moet eerst op z’n ergst, voor het beter wordt. Maar het is allemaal telkens overal kommer en kwel, tenminste, als je daarbij ook nog regelmatig de krant leest.

Een opsomming uit de Leeuwarder Courant van donderdag 7 februari 2008:
“Niveau basisschool onder de maat”.
“Winkeldiefstal neemt weer toe”.
“Parkeermeter Dokkum opnieuw opgeblazen”.
“Bestrijding cybercrime schiet tekort”.
“Tornado’s zaaien dood en verderf in de Verenigde Staten”.

Zo maar een aantal vervelende dingen op de voorpagina van de krant op zo maar een doordeweekse dag in februari. Als je dan ook nog leest, in dezelfde krant, dat de Partij voor de Dieren “in een Kamerdebat over de nota Dierenwelzijn het debat met een bombardement aan moties tot een bizarre vertoning heeft gemaakt”, dan hoop je maar één ding: een spoedig voorjaar! De P.v.d.D. heeft er in ieder geval in de Kamer voor gezorgd, dat er aandacht voor de dieren is en de politiek zich zal gaan inzetten voor het welzijn van de dieren.
Maar of je nu wel echt zo geloofwaardig overkomt als je de “wilde dieren” in een circus wil verbieden?
Of wanneer je een totaal verbod wil van de verkoop van de goudvissenkom? O.K. het is voor de vis een onding, maar om daar in de politiek je kostbare, duur betaalde uren mee te verdoen?

Dan valt plotseling mijn oog op het kopje: WEER. En dan komt er zo maar beweging in: “De lente maakt een vroege start dit jaar”. Dat maakt weer een heleboel goed, we gaan de goede kant weer op! Maar dat zagen we natuurlijk al aankomen, getuige deze foto.

Een ieder die dit nu ziet en niet uit een noordelijke provincie komt, of die een zeer beschutte tuin heeft op het zuiden, die denkt natuurlijk: “bij ons bloei dat allemaal al lang”. Dat is natuurlijk ook zo, maar hier, op de vlakte van het wijde Friese land is het allemaal wat later aan de beurt. Als je zuidelijker komt, dan zullen daar de katjes van de els ook al wel bloeien. Wij zijn intussen blij, dat ze bij ons ook op gang komen.

Nog zo’n mooi plaatje, de bloeiwijze van de ruwe iep. Deze is, net als bij els en wilg, al te zien nog voordat het blad verschijnt. Dus in het zeer vroege voorjaar. Je moet dan wel een struikvorm tegenkomen, want in een grote, hoge boom is het bekijken lastig.

Misschien komt nu bij u de gedachte naar boven: “dat heb ik nooit gezien”. Dat zal ook wel mogelijk zijn, want de bloempjes zijn pas duidelijk te zien als ze bloeien en dan nog zijn ze vrij klein, maar wel prachtig rozerood. En, niet overal staat een iep, want een heleboel zijn al vernietigd vanwege de beruchte “iepziekte”. Mijn uitgangspunt is, dat alle leden van Aviornis natuurliefhebbers zijn.
De een zal dat op een andere manier beleven dan de ander. Naast het feit, dat we allemaal vogels binnen een omheinde ruimte of in een voličre houden, kijken we toch zo nu en dan eens over die grenzen heen. Daarbuiten valt nog zo veel te ontdekken. Er zijn mensen die stapelgek zijn op de natuur op de ruige bergen van Zwitserland of op de natuur op de warme stranden van Spanje.
Persoonlijk vind ik nog steeds de vlakke Friese landerijen een mooi schouwspel.

Daar maak ik dan ook graag een foto van in het vroege voorjaar en omdat de zon zo geweldig mooi onder ging tijdens deze dagen, hebben we er ook maar een zons-ondergang bij gedaan.

Regiobijeenkomst op donderdag 27 maart
Op donderdag 27 maart is er weer een bijeenkomst in Tijnje. Dat is dan tevens de laatste bijeenkomst van dit winterseizoen. Dhr. E. de Leeuw komt een presentatie houden over o.a. de natuur om ons heen. Of, zoals hij het zelf zegt: “de natuur begint al bij de achterdeur”. Als u verstandig bent en dat bent u, dan schrijft u deze datum even in de agenda of op de kalender. Want het belooft een avond te worden met een hoog “natuurgehalte”. U komt toch ook?

Dan nog even dit:

Er zijn soms van die momenten, dat je tot de ontdekking komt dat je iets fout hebt gedaan. Maar wat…??? O ja, je had hem ergens anders moeten parkeren !!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC