De actualiteit van gisteren

27 december 2007 - Prettige Jaarwisseling en een gezond 2008!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Na een periode van rustig en mooi winterweer, met zelfs een bijzonder mooie dag voor het maken van “kerstplaatjes”-foto’s, gaan we naar de wisseling van het jaar. Net zoals al vele generaties voor ons wordt elk jaar weer de laatste dag van het oude jaar gevolgd door de eerste dag van het nieuwe.
Ja, dat is nogal wiedes, zoiets verzin je niet zelf natuurlijk, dat is al jarenlang een vaststaand feit. Allerhande spreuken zijn er te vinden op die leuke tegeltjes, die je bijvoorbeeld op het toilet kunt hangen, of in de gang bij de kapstok of boven de kachel. Deze vond ik laatst en wil ik u niet onthouden, want de tekst slaat precies op deze periode.
“Haas”tige spoed, het komt wel goed.
Al eeuwenlang heeft men de jaarwisseling bijzondere aandacht gegeven. Zo werden in bepaalde delen van Nederland de boze geesten van het oude jaar met luide knallen van carbidbussen weggejaagd, opdat het nieuwe jaar met een schone lei kon worden begonnen. Dat is al een hele oude traditie en dat gebeurt in onze provincie nog steeds.

Doordat in de loop van de jaren het vuurwerk ook voor de gewone man verkrijgbaar en betaalbaar werd heeft het gebruik van consumentenvuurwerk een “hoge vlucht” genomen. Het massaal verjagen van de kwade geesten van het oude jaar is nu een miljoenenbusiness geworden. U zult volgend jaar wel in de kranten kunnen lezen voor hoeveel miljoenen euro’s de Nederlandse bevolking tijdens deze jaarwisseling de lucht weer in heeft geknald. Ik doe wat negatief over het vuurwerk en dat is een klein beetje onterecht, omdat het aan de ene kant eigenlijk best wel spectaculair is en mooi is om te zien, maar aan de andere kant is het zonde van het geld en het duurt maar zo kort en het is zo ontzettend luchtvervuilend en onze vogels vinden het ook niet zo leuk! Vandaar! Ik denk overigens dat er weinig Aviornisleden zullen zijn, die met vuurwerk bezig gaan in de buurt van hun vogels. Denkt u ook niet?

De vogelgriep steekt telkens weer de kop op, nu in enkele landen naast ons. In Zweden moet pluimvee intussen opgehokt worden. Op vrijdag 21 december om 17.00 uur heeft de minister van landbouw een afschermplicht ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee met vrije uitloop. Voor hobbydierhouders geldt een afschermadvies. Op de website van Aviornis Nederland heeft de Nederlandse Werkgroep hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels, de N.W.P.P., een adviesbrief gepubliceerd. Hierin is te lezen hoe om te gaan met uw vogels en hun verzorging, om een eventuele verspreiding te voorkomen. Belangrijk om te lezen!

Goede tradities zijn er om in ere te houden!
Zo zijn er ook van die speciale gerechten, die je enkel en alleen op oudejaarsavond eet. Oliebollen bijvoorbeeld en appelflappen en oliebollen met krenten! Ja, je kunt ze soms ook wel eens in de zomer op de kermis kopen, of er staat tijdens de decembermaand ergens een kraam in de stad. Maar de oliebollen smaken beslist het lekkerst als ze op oudejaarsavond in huiselijke kring worden gebakken, maar ja, dan stinkt het hele huis nog wel een paar dagen! O.K. een stukje nostalgie, zo aan het einde van het jaar, maar wat is daar mis mee?


Hoe dan ook, het is nu nog slechts een kwestie van tijd en dan zitten we met z’n allen plotsklaps en niet geheel onverwacht …… in 2008! Rijmen is niet zo moeilijk! Eerst moeten er door alle klokken in de hele wereld nog heel wat uren voorbij worden getikt, maar dan is het uiteindelijk 24.00 uur.
Middernacht, op de drempel van 2007 naar 2008. Ja, je rijmt wat af zo aan het einde van het jaar! En als we daar dan uiteindelijk over heen zijn, over die drempel, dan hebben we op donderdag 17 januari weer een bijeenkomst in Tijnje, beginnend om 20.00 uur.
Maar voor het zo ver is, eerst nog de jaarwisseling en die zal ook deze keer weer niet geruisloos en donker voorbijgaan. Ik sluit het jaar af met een ferme knal van de kurk uit de champagnefles, vul glazen met
deze licht gekleurde drank en wens alle leden van onze regio en hun familie en een ieder ander, die dit leest, een heel prettige en gezellige jaarwisseling en een gezond 2008, kortom, allegaar, gewoon een:
 

 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC