De actualiteit van gisteren

17 december 2007 - Prettige feestdagen!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

In het leuke souvenirwinkeltje kom je allerhande geinige artikelen tegen. Ik heb een voorliefde voor die oude spreuken, want het bijzondere is, dat die tegeltjeswijsheden soms wel raak gekozen zijn.
Van dit exemplaar ben ik echter niet helemaal zeker.
Hoe dan ook, kerstmis valt in december, of het nu gesneeuwd heeft of niet.

Voor dat men er erg in heeft is er weer een jaar om, maar eerst komen nog de kerstdagen.
Dat er veel versierd wordt met allerhande soorten groen, kerstbomen, lichtjes, kaarsen en ballen is een bekend fenomeen.
Je kunt geen etalage voorbij lopen of er is wel iets van kerstversiering aangebracht.
Allemaal niks mis mee, want in deze tijd van het jaar gedenkt men ook het weer terugkeren van het licht.

Het mag binnenshuis dan ook best gezellig gemaakt worden in deze donkere periode.
Buiten kan ook, al vind ik persoonlijk, dat wanneer het gehele huis en de tuin in de knipperlichtjes, rendieren, arrensleden en kerstmannen wordt gezet, het een beetje wordt overdreven. Laat nou net iemand binnen onze gemeente door de woningbouw-vereniging gesommeerd zijn de te uitbundige buitenkerstversiering af te gaan breken, maar de volgende dag was dat niet meer nodig. Dat krijg je natuurlijk, als je het wat al te uitbundig hebt versierd, het trekt wel veel aandacht!


Maar een enkele boom met wat lichtjes en dan liefst ook nog wat sneeuw er op, dat is toch ook mooi genoeg en een prachtig schouwspel? Meer hoeft echt niet! Lang zal het niet meer duren, dan wordt het iedere dag weer een minuutje later donker en per maand is dat zo maar weer een half uur langer licht !
Eerlijk gezegd, het is natuurlijk best een sfeervolle en gezellige tijd.

Vooral, als het zo nu en dan eens een beetje winter is. Zou men eigenlijk nog wel weten wat er nou gevierd wordt, die twee kerstdagen?
Zou men het kerstverhaal nog wel kennen? Of zou men slechts denken aan veel en lekker eten? Als je de reclamespotjes en de folders van de supermarkten mag geloven moet je bijzonder lekker gaan eten! Een speciaal kerstversiering is de maretak, vogellijm of mistletoe. In onze regio kom je deze wintergroene half parasiet bijna nooit tegen, maar in het zuiden van ons land groeit deze plant wel in de bomen.Vanuit Engeland is de mythe overgewaaid, dat je iemand, waarmee je samen onder deze versiering staat, mag zoenen. De verspreiding van dit gewas is bijzonder. De witte bessen worden graag door lijsters gegeten en de restanten, die het vogellichaam verlaten, zijn heel kleverig.
Het zaad, dat zich in deze plakkerige massa bevindt, wordt zo op de takken achtergelaten.


De kiem boort zich door de schors en vormt daaronder een wortelgestel, waarmee de maretak vocht en voedsel uit de boom haalt. Overigens werd aan deze plant al in de oudheid geheime krachten toe-bedacht. In veestallingen, rond de jaarwisseling opgehangen, moest het boze geesten verdrijven en het vee behoeden tegen onvruchtbaarheid.

O.K., maar ik vond het eerste eigenlijk veel leuker, met z’n tweeën onder de maretak!Voor andere wezens is de versiering in de kerstboom het absolute einde!
’T is wat, al dat mooi glimmende en bewegende spul en je kunt er maar niet van af blijven!

 

Jaarvergadering
Gaan we ook nog wat doen na de jaarwisseling? Ja, we komen weer bij elkaar op donderdag 17 januari van het nieuwe jaar 2008, om 20.00 uur in Tijnje, voor de jaarlijks weer kerende verplichte regiojaarvergadering. Na het officiële gedeelte zal er een film worden vertoond, maar nu is nog even niet bekend welke.
U mag allemaal komen op deze eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar, de zogenaamde “Nieuwjaarsbijeenkomst”.
De koffie zal weer gratis zijn en we schenken tevens kosteloos 1 nieuwjaarsborreltje! Dus……, zet deze datum in uw agenda of op uw kalender en kom allemaal maar! 200 leden van onze regio passen heus wel in de grote zaal!!

Maar voor het zo ver is: Voor alle leden en hun familie en allen die dit lezen:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC