De actualiteit van gisteren

7 december 2007 - Hobby, Opwelling of Winstbejag?

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,


Nieuw lid: A.P. van ’t Klooster B.V.
Dorpsstraat 88
8432 PE Haule

Welkom in de regio!

 

De decembermaand is aangebroken. De dagen worden steeds korter. Als het dan van dat vieze, koude, herfstachtige “winterweer” is, met harde wind en veel regen, lijkt het door de bewolkte lucht om 15.00 uur al donker te gaan worden. Beginnen de donkere dagen voor kerst nu al en steeds vroeger?

 
Sinterklaas was even in Nederland maar alles wordt in rap tempo in gereedheid gebracht voor de Kerst.

Vogelgriep
Hoewel het rustig lijkt, er is nog steeds wel degelijk een dreiging van de vogelgriep. In Engeland werden de afgelopen tijd duizenden stuks pluimvee geruimd vanwege een uitbraak of verdenking of gewoon ter voorkoming van mogelijke verdere verspreiding. Ook in Roemenië was het weer raak en in Polen werden onlangs bijna 10.000 kalkoenen geruimd en in heel het land is een ophokplicht van kracht!.Wilt u meer weten, raadpleeg dan regelmatig het dossier vogelgriep op deze site. Vooral de link naar de “kippenmoord”-site geeft veel recente informatie!

Hobby, Opwelling of Winstbejag?
Als Aviornisvogel liefhebber en lid van onze vereniging zijn er een aantal zaken die je beter niet kunt doen. Een voorbeeld, waar de vogels absoluut niet bij gebaat zijn, is de zogenaamde “impulsaankoop”. Nu gebeurt er van alles in het leven waar we ons eventueel tegen kunnen wapenen maar je moet van goeden huize komen, om bestand te zijn tegen impulsaankoop, want het is een veel voor komende gebeurtenis.


In het woordenboek staat het als: “aankoop in een opwelling”. Het wordt ons namelijk ook niet gemakkelijk gemaakt met allerhande soorten advertenties, reclameleuzen, reclamefolders, reclameblokken op tv, etalages, uitstallingen, beurzen, markten en ga zo maar door.
Maar vogels aanschaffen, in een opwelling, via koop of ruil, waar u helemaal niets van af weet: doe het niet!!
“Ja maar, ze zagen er zo mooi uit of ze waren zo goedkoop of die ander moest ze kwijt”; het gaat altijd ten koste van die vogels.Achteraf heeft men dan soms spijt van de aanschaf, of zoals het in het woordenboek de “van Dale” staat: “Akelig gevoel over iets, waarvan men weet dat het ook anders had kunnen zijn”. Lees vooraf eerst alle mogelijke informatie omtrent de aan te schaffen soort, bijvoorbeeld in het lijvige watervogelboek, zoek op het internet naar gegevens, ga naar de bibliotheek of raadpleeg liefst meerdere leden van de vereniging.

Daar zijn de leden voor en wat de een niet weet, dat weet een ander dan wel weer.
De vogels, die u van plan bent aan te schaffen zijn heel waardevol en te kostbaar om ze te laten verkommeren op een plek, die totaal ongeschikt voor ze is. Bovendien komt het soms voor, dat de nieuwe eigenaar, juist omdat hij/zij er nog niets van af weet, de vorige eigenaar zaken toedicht, die niet waar zijn en voorkomen hadden kunnen worden als er met de vorige bezitter meer was overlegd, eerder beter over was nagedacht en men zich beter had voorbereid.

Nu u dit zo leest denkt u natuurlijk: “En maakte jij dan nooit een fout?”
Jazeker wel, die heb ik ook gemaakt, want ik heb meer dan eens de verleiding niet kunnen weerstaan. Maar tegenwoordig informeren we vooraf en slapen we er eens een nachtje (of meer) over.

Een andere zaak, waarvan onze Aviornisvogels de dupe worden is overmatig winstbejag. Er is niets op tegen, om aan het eind van het fokseizoen geld te ontvangen voor de door u gefokte en verkochte overtollige jonge of oudere vogels.
Het is en blijft een dure liefhebberij en op die manier maakt het die toch weer een beetje beter betaalbaar. Ik weet het ook wel: “handel is handel”, maar het houden van Aviornisvogels is een heuse hobby en geen “economische activiteit”. Wie denkt rijk te willen en kunnen worden over de ruggetjes van onze vogels komt op den duur bedrogen uit en doet de vereniging geen goed. De vogels verdienen beter en als u dan toch binnen wilt lopen of slapende rijk, neem een andere hobby, ga in de aandelen-, of vastgoedhandel, verkoop gebakken lucht of ga naar het casino.
Door met regelmaat te proberen door middel van Aviornisvogels het onderste uit de kan te willen krijgen, laat men zien van welk hout men is gesneden. Immers: “sommige instanties en organisaties zien ons voornamelijk als een clubje dat wat zeldzame en bedreigde vogels in een hokje stopt, om er zelf beter van te worden”, aldus Franz Duister, voorzitter van de redactie van het Nederlandstalig tweemaandelijks tijdschrift. (blz.4, oktober ’07). Bij een echt Aviornislid staan euro’s niet hoog in het vaandel maar komt de liefhebberij op de eerste plaats!

Dieren en vuurwerk
Onlangs lag er een reclamefolder in de bus waarmee men alvast vuurwerk kon bestellen. Let wel, het was toen nog geen december! De vormgeving was dermate mooi, dat het haast uitlokte om meteen maar te gaan invullen, zodat men op de laatste dag van het oude jaar niet zonder het “broodnodige” vuurwerk zou komen te zitten. Maar vuurwerk en vogels gaan niet zo goed samen, het geeft een hoop paniek en stress.

Gelukkig zijn er Oudhollandse tegeltjes in de souvenirwinkels te koop, die je dan weer op betere gedachten brengen. Laat anderen dat spul maar kopen en in de nacht van oud op nieuw de lucht in schieten, zodat we er op afstand mooi naar kunnen kijken. Want het blijft een fascinerend schouwspel.

Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS
Tenslotte: een flink aantal personen en bedrijven zijn sponsor van onze website.
Neem af en toe een moment voor uzelf en kijk eens wat ze zoal te bieden hebben.
Mede dankzij deze sponsoren kunnen wij zo nu en dan eens wat extra voor de leden doen!


En dan nog even dit: neerslachtig, naargeestig, droevig, somber of last van het vreemde winterweer? Getroffen door een winterdip?
Kijk eens een tijdje naar dit figuurtje, u wordt er in een wip weer vrolijk van!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC