De actualiteit van gisteren

29 juli 2007 - Wat hebben wij een toch een mooie hobby .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Nieuw lid in onze regio:
A. de Haan, J.v.d.Meerweg 15, 9262SR, Sumarreheide.
Van harte welkom als nieuw lid van regio Fryslân!
Het is al weer een tijdje geleden dat u de laatste bijdrage, het verslag van het rondje rondom het IJsselmeer, hebt kunnen lezen. U kunt dat trouwens telkens weer opnieuw door nemen, als u dat wilt, want alle bijdragen en verslagen staan keurig netjes in het archief. Voor als u zich verveelt op een regenachtige zondagnamiddag!

Voor sommigen is nu de vakantie echt begonnen of begint binnenkort, anderen zijn al weer terug en weer anderen zijn helemaal niet weggeweest en nog weer anderen gaan helemaal nooit. Want je zult het beleven, wil je eens een keer de benen strekken in een ander, veel te ver warm land, zijn er plotsklaps kuikens en die kun je moeilijk door een ander laten verzorgen. Dat doe je het liefste toch maar zelf. Want dat is toch wel het allermooiste van deze liefhebberij, als het lukt om weer wat nakomelingen van je vogels te krijgen. O.K., ze worden groot en dan heb je er te veel en ze moeten weer weg, maar toch.


“Wat hebben wij een toch een mooie hobby”, verzuchtte onze voorzitter, die ik onlangs aan de telefoon had.
Anne Bosma is een liefhebber van natuurbroed en dat is, als alles mee zit, natuurlijk wel het allermooiste, maar dan moet je niet een kanjer van een snoek in je vijver hebben, die alle kuikens van het wateroppervlak wegplukt. Dan gaat de lol er gauw van af!
Zelf heb ik nu al voor het derde jaar weer bezoek gehad van een rover/plunderaar
beter bekend onder de naam bunzing , ondanks dat er her en der schrikdraad is aangebracht. Kostte het me vorig jaar 12 halfwas kuikens, dit jaar was de prijs 5 volwassen eenden, waaronder eentje broedend op 10 eieren. Wat hebben we een mooie hobby!!


Natuurlijk, je kunt het dit dier niet kwalijk nemen, voor hem/haar is het winkelen in een supermarkt om de hoek, de BuurtSuper zogezegd. Maar al diegenen, die destijds de Flora en Faunawet hebben goedgekeurd, neem ik het wel kwalijk. Men heeft toen niet kunnen ( en/of willen) inzien, dat wanneer je alles maar beschermt wat zelf nauwelijks vijanden heeft, het op den duur vreemd kan aflopen. De steenmarter is daar intussen een goed voorbeeld van. In de tussentijd troost ik me maar met de gedachte: “De tijd zal het leren”.

In de praktijk blijkt dat ook te kloppen. Want wie had dat nou gedacht, ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven midden in de zomer, in de maand juli i.v.m. de dreiging van , jawel, wederom, de vogelgriep!
 En laat er nou alsjeblieft niemand meer aankomen met het verhaal dat trekvogels de mogelijke gevaarlijke verspreiders zouden kunnen zijn, want midden in de zomermaanden trekt er geen vogel, ze zouden wel gek zijn!!Dus, beleidsmedewerkers, draaiboekknutselaars, veterinaire deskundigen of wie dan ook, van nu af aan zijn de trekvogels als mogelijke boosdoeners voorgoed afgeserveerd en willen we daar dan ook nooit iets meer over horen! Wat nu wel de werkelijke oorzaak van de verspreiding van het gevaarlijke virus is, is nog steeds niet duidelijk en dat baart zorgen, want je kunt maar niet zo gemakkelijk weer die onduidelijke, ongrijpbare trekvogels er met de veren bijslepen. Door de N.W.P.P is, mede namens Aviornis, intussen aan de deskundigen in de Europese Commissie de vraag voorgelegd , nu eindelijk eens onderzoek naar te doen naar de werkelijke oorzaken. Hobbymatig gehouden pluimvee mag dan nu wel vrij gesteld zijn van die vermaledijde ophokplicht, maar voor je het weet krijgen de autoriteiten bij het eerste de beste zuchtje wind weer de kriebels en zijn we toch weer de klos.Maar genoeg eerst daarover, want het laatste woord is er nog lang niet over gesproken.

Gaan we nog wat leuks doen binnenkort?Jawelzeker!, op zaterdag 15 september gaan we ‘s morgens als regio, een ruilbeurs houden in Burgum. Ons lid Jack Jager heeft de grote loods van B& J aan de Hannelswei 6 op het industrieterrein van Burgum-West weer beschikbaar gesteld.Hoe het allemaal zal gaan leest u zeer beslist in de volgende bijdrage, maar mocht u zich in de tussentijd op de hoogte willen stellen hoe het daar was en hoe het is gegaan, kijk dan eens in het archief op deze site.


Dan nog een tip: in de warmste maanden van het jaar groeit het eendenkroos in sloten en vaarten het best en is dan ook volop verkrijgbaar. Maak er gebruik van, zeker voor de jonge aanwas. Het is goed voer met een dubbeldoel! Het geeft afleiding, ze maken er dankbaar gebruik van en, zeker niet onbelangrijk, wat ze aan kroos eten laten ze aan voer staan!
Op deze foto is een hoeveelheid kroos uit twee volle emmers te zien. De volgende morgen is alles weg! Jawel, je moet er wat voor over hebben en er wat voor doen, maar dat doe je toch als het je liefhebberij is?Tot slot, zo sinds een jaar, vallen neushoornvogels ook onder de Aviornisvlag. Zouden de liefhebbers van deze soorten nu allemaal deze in hun verblijven huisvesten?? Moet je wel veel ruimte hebben!!Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC