De actualiteit van vandaag

13 mei 2007 - Er zijn al eieren, er zijn al kuikens .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Eindelijk, na een dikke maand, heeft het weer eens geregend. En dat was wel nodig ook, maar ja, het gaat dan soms weer zo extreem te keer! Zo heb je een lange droge periode (zomer in april) en dan valt het weer met bakken uit de lucht (herfst in mei).
Maar de grond kan het hebben en de planten gedijen er goed van.


 

 

 

Sommige planten hadden het even te kwaad, maar bomen, die wat dieper wortelen, konden wat beter tegen de droogte. Het wordt nu allemaal lekker fleurig, het wordt je soms groen en geel voor de ogen! De natuur gaat zijn gang.

 

 

 

 


Sommigen van onze leden hebben bij hun vogels al eieren gevonden, anderen zijn al bezig de kuikens op te fokken.Als je een beetje tuin hebt, met wat groenblijvende bomen of klimop en een grasveld of mooi gazon, dan is de kans groot dat er een stel merels dit gebied als territorium heeft uitverkoren.
Een nest in klimop (op het moment van de foto is ze bezig met het tweede broedsel) biedt voldoende veiligheid en bescherming, want het zit goed verstopt en niet zo gemakkelijk te vinden.

Een goed plekje om de eieren uit te broeden op een hoogte van rond anderhalve meter.
Er gebeurt dan ook niet zo verschrikkelijk veel, tenzij je toevallig vlak in de beurt van het nest komt en de vogel je rakelings langs de wenkbrauwen vliegt.


 

Onze hond, type jachthond, maar met het klimmen der jaren wat minder fanatiek als vroeger, heeft dan ook helemaal geen belangstelling.
Dat zal wel komen omdat het nest voor haar vrij hoog zit en een broedend vrouwtje van de zwarte lijster in haar eentje niet zo veel geur afgeeft.
 

 

Echter, zijn de eieren eenmaal uitgebroed en beginnen de 4 of 5 jongen steeds groter te groeien, dan wordt ook haar interesse steeds groter. Als ze kon praten zou ze misschien zeggen: “In dat geval daar in dat struikgewas tegen de muur zitten hapklare brokken en als die er uit komen moeten die gevangen worden”!Dit hondenras, type Heidewachtel, behoort tot de zogenaamde “staande honden”, maar zitten kan ze ook heel goed en nu ze onlangs 11 jaar is geworden gaat liggen ook steeds beter.


Zolang de jonge vogels nog in het nest verblijven is er niets aan de hand, maar zodra het moment van uitvliegen nabij is, wordt het spannend. Jonge merels kunnen bij het verlaten van het nest nog niet zo heel geweldig goed vliegen, dus belanden ze vaak op de vreemdste plaatsen in de tuin. En aangezien ze zich daar dan wat onbeholpen en onbezorgd verplaatsen denkt die goede oude jachthond dat het weer om ongedierte gaat en dat moet worden bestreden.
 

Kosten nog moeite worden gespaard, rondje razendsnel door de schuur, met grote snelheid dwars door de met zorg aangelegde beplanting, terraspotten sneuvelen, tuinmeubels vliegen in het rond, kortom, een aantal acties een oude jachthond onwaardig, maar dat vogeltje moet worden gevangen! Gelukkig is ze er wel heel voorzichtig mee, maar het skelet van een jonge merel is aanvankelijk nog broos, zodat hondenkaken wel schade kunnen aanrichten. Dus, is het zaak om op het moment van uitvliegen in de buurt te zijn om de “vliegende onbenullen” op tijd uit het scherpe hondengebit te verwijderen. Ze worden dan snel over de tuinafscheiding geplaatst, zodat ze in ieder geval veilig zijn voor de “speurneus”. Maar gered en veilig zijn ze natuurlijk nog allerminst, want in de grote boze buitenwereld leven nog anderen, die ook wel van een boutje houden.


 

Eerst houden de jonge merels zich nog een periode schuil in het struikgewas en worden daar door beide ouders dan nog steeds gevoerd.
Wat later kom je er dan plotseling weer een paar tegen, die intussen behoorlijk vorderingen in de vliegkunst hebben gemaakt, zelf al een beetje beginnen te proberen wormen en insecten te verschalken en een goede toekomst hebben.

 


Is er verder nog nieuws?
Jawel, het “Rondje IJsselmeer” gaat dus definitief door, alle deelnemers krijgen binnenkort persoonlijk een brief, met een aantal spelregels en aanbevelingen. Als u nog geen bedrag hebt overgemaakt en u was nog wel van plan om mee te gaan, moet u nu wel met de snelheid van het licht uw overschrijving aan de penningmeester doen, want de sluitingsdatum is 15 mei a.s. Hoe u zich kunt opgeven? Kijk even op een vorige aflevering van het nieuws op deze site. Maar bedenk, razendsnel, want na 15 mei ’07 is het te laat. Wij hebben een deadline en daarna wordt alles in gang gezet.

Verder nog wat? Ja, van deze reis komt dan nog een verslag op deze site en daarna is het even rust en gaan we wat anders doen. Jonge dieren opfokken, vakantie of bedenk het maar, maar de eerstvolgende bijdragen aan deze site kunt u pas in augustus weer verwachten.

Dan nog even dit: “In mei leggen alle vogels een ei” en die van u zullen dat ook wel doen, hebben dat al gedaan of doen het later. In ieder geval, belagers zullen er dan ook wel weer zijn, net als op deze foto!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC