De actualiteit van gisteren

5 maart 2007 - Wilde eenden zijn al bezig met de voorbereidingen .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Zoals in de vorige tekst al was te lezen, komen er steeds meer voorjaarsboden.
Dat mag natuurlijk ook wel eens een keer, het is tenslotte al maart, al hebben we de afgelopen tijd meer dan genoeg nattigheid voor onze kiezen gekregen. Echt winter hebben we dus niet gehad, maar wat nu als we nu ook nog eens geen zomer krijgen? Niet aan denken! Er zijn in Engeland blijkbaar al steeds meer mensen die geen kalkoen meer willen eten, want het bedrijf, waar het vogelgriepvirus werd gevonden, heeft meer dan honderd man personeel op non-actief gezet. De omzet zou met 40% zijn gedaald. Als de tendens zo door ging zouden er, volgens de directeur, nog wel eens meer mensen uit moeten. Verschrikkelijk sneu voor de medewerkers, maar het is wel het gevolg van een slecht hygiënisch beleid. Dank zij die fouten in het beleid werden duizenden Nederlandse hobbydierhouders door de hevig geschrokken overheid gedwongen maar weer eens een keer hun pluimvee hals over kop onnodig op te hokken!
Maar genoeg daarover.


Ongetwijfeld kent u allemaal de Turkse tortel. Kennen doet u hem dus vast wel, maar hebt u ze ook in uw tuin? Ik wel. Voor het eerst sinds 37 jaar! In die gehele periode dat wij er nu wonen ooit wel eens een exemplaar pijlsnel voorbij zien vliegen, maar nooit eentje die aanstalten maakte om de bomen te inspecteren. In 2006 heeft een stel een broedpoging ondernomen met 2 uit het nest gevallen eendaags kuikens.
Nu, in de “winter”, telde ik er onlangs zo maar 18, maar dat zal wel komen omdat ze in deze periode wat bij elkaar komen, verzamelen dus.


Deze foto is vanachter het raam genomen, want als je buiten komt zijn ze weg en ze zijn er ook alle 18 niet meer, maar toch (n.b. de rode pijltjes zijn niet de vogels, die zitten er onder!) Een belangrijke reden van dat verzamelen zal ook wel komen door de al wat oudere coniferen in onze tuin. In onze buurt, op het weidse Friese vlakke platteland, staan verder weinig van dat soort bomen, dus dat zal wel aantrekkingskracht uitoefenen. Erg veel last is er nog niet van ondervonden, al komt er nu wel een stel tijdens het voeren van het overige pluimvee “een graantje mee pikken”. Of ze alle 18 komen blijven mee- eten is natuurlijk niet te voorzien en dan wordt het misschien wel een plaag, maar voorlopig is het alleen maar leuk.


Wat is er dan zo leuk aan? Zo’n 45 jaar geleden, toen ik in dienst lag op de Veluwe, stikte het van die dingen op de diverse kazernes, die veelal waren omgeven door oude hoge naaldbomen. De Turkse tortel is sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw zijn opmars door Nederland begonnen en het leefgebied breidt zich nog steeds verder uit. Dan ineens, zo veel jaren later zijn ze op je eigen terrein te zien, terwijl ze rondom in de steden en dorpen al lang hun territorium hadden gevonden. Of ze hier ooit nageslacht zullen gaan krijgen is natuurlijk afwachten, maar voorlopig is het dus leuk. Bijzonder is ook, dat er eentje is, die al mee helpt met een “lasergun” de snelheid van de voorbijrijdende voertuigen te controleren vanuit een boom langs de kant van de weg.
Deze valt heel wat minder op dan de naast de weg geparkeerd staande wagen van het “ Team Fryske Diken”. (= politie-eenheid, die speciaal is belast met o.a de handhaving van de snelheid op de Friese wegen).


Door het aanhoudende zachte “winterweer” zijn de wilde eenden al bezig met de voorbereidingen.
De voorbereidingen voor het broedseizoen.
Regelmatig signaleer ik al her en der een trio druk vliegende exemplaren, maar ook aan de roep van het vrouwtje is al te merken dat ze wat van plan is.
Ook zijn ze soms met z’n twee-en op plaatsen te zien, die vorig jaar als nestplaats waren uitverkoren.
Hoe dan ook, er komt beweging in!

Op 25 februari is er een tekst op de website van Vogelbescherming Nederland te vinden, waarin men te hoop loopt tegen illegale praktijken. “Veel mis met vogelhandel -Uitslag onderzoek Vogelbescherming schokkend”. Als u dit verhaal leest dan ontdekt u al snel dat er het e.e.a. niet klopt. Teksten als “ringensysteem zeer fraudegevoelig” en “dat er meer ringen worden aangevraagd dan dat er gefokte vogels zijn” duiden er al op dat men niet goed op de hoogte is hoe het ringensysteem werkt.

Dus, let op, ik leg het maar 1 keer uit: ringen moet je van te voren bestellen, want ze moeten om de nog kleine vogelpootjes kunnen worden geschoven. Echter, eenmaal besteld en ontvangen en de kweek gaat niet door om welke reden dan ook, of er komen slechts een zeer klein aantal ter wereld, dan blijven er soms een heleboel ringen gewoonweg over. Ze zijn dus niet bewust over (want teveel besteld) neen, ze zijn onvoorzien overgebleven. Jammer, maar helaas, terug sturen kan niet, vanwege uniek stamnummer en jaartal! Nu zou je als watervogelliefhebber kunnen gaan proberen wilde watervogels te gaan vangen en die de overgebleven ringen om gaan zitten prutsen, maar a: hoe vang je een stel wilde nonnen, anders dan met een eendenkooi en b: hoe krijg je daar dan, die dan voor deze vogel veel te kleine ring om heen, zonder door te knippen, want dan niet meer naadloos.

Kortom, bij watervogel-liefhebbers zal dat niet gebeuren, van andere mensen weet ik het natuurlijk niet, want er zal altijd kaf tussen het koren blijven! Maar zou het niet beter zijn, dat Vogelbescherming Nederland zich eens heel snel druk gaat maken over de aanpak van de verwilderde katten, de veel te grote populatie vossen, kraaien, marters en alle andere predatoren, die de wilde vogelstand steeds maar weer gevoelige nederlagen toebrengen.
Om maar te zwijgen over de lieve huiskatten, die ’s avonds, maar ook wel overdag, zo maar even een ommetje mogen maken en daarbij hun natuur niet verloochenen.


En, laat Vogelbescherming Nederland zich maar eens focussen op wat er zoal op straat gebeurt bij goedwillende burgers, zoals te zien op bijgaande foto. Nietsvermoedende voorbijgangers worden heel slim voorwerpen uit de handtas ontstolen, terwijl de kleintjes als afleidingsmanoeuvre worden ingezet. In goed Nederlands: diefstal op klaarlichte dag ofwel: zakkenrollen! Daar moet paal en perk aan worden gesteld!!

 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC