De actualiteit van gisteren

14 februari 2007 - Einde afschermplicht op maandag 19 februari  .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Demissionair minister Cees Veerman van Landbouw heeft de ophokplicht voor pluimveehouders volgende week maandag 19 februari op. Dat heeft zijn departement woensdag bekendgemaakt.

Dinsdag 13 februari stond er op de voorpagina van de Leeuwarder Courant een artikel, dat handelde over het hoe en waarom van de recente besmettingshaard in Engeland, die de directe aanleiding was voor de ophokplicht hier in Nederland:

Britse pluimveehouder valt van voetstuk

Europa's grootste kalkoenenmester is van zijn voetstuk gevallen, nu blijkt dat zijn Britse mesterij in veel opzichten de hand heeft gelicht met de regelgeving. Op het bedrijf van Bernard Mathhews in Holton werd twee weken geleden de vogelgriep H5N1 geconstateerd. Het leidde tot paniek onder de pluimveehouders, ook in Nederland.
In eerste instantie ontkende de kalkoenenmester een connectie met zijn Hongaarse vestiging. Het Britse land-bouwministerie moest uit de krant vernemen dat Matthews ook een vestiging in Hongarije had en maakte eerst bekend dat er geen verband bestond. Nu is wel duidelijk dat het virus met een vleestransport uit Hongarije is binnengekomen.
Erger nog, zelfs na de uitbraak exporteerde Matthews nog fleurig kalkoenenvlees naar Europa. Een gat in de wet maakte dit mogelijk. Bij vogelgriep gaan de grenzen op slot voor export van levende dieren, niet voor vlees.
Daarnaast bleek ook nog eens dat het virus op drie plaatsen in het bedrijf in Holton heeft toegeslagen. Dat het virus op de verschillende plaatsen kon komen, duidt op een ernstig gebrek aan toezicht op bewegingen tussen verschillende bedrijfslocaties en aan het in acht nemen van hygiëne-maatregelen in het miljoenenbedrijf.
Inmiddels is het voorbeeldbedrijf van Matthews nu stevig gedaald in de achting van de Britse politici. Dezer dagen had Matthews bij de koningin een vetlederen medaille mogen ophalen voor zijn verdiensten. De uitnodiging is ingetrokken.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC