De actualiteit van gisteren

10 december 2006 - Sint er uit, Kerst er in .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Terwijl de dagen korter worden en Sint Nicolaas nog maar net z’n hielen heeft gelicht, staat heel de commerciële wereld al weer in het teken van de naderende feestdagen.
Uit beelden van het Journaal blijkt, dat zelfs op de avond van het Sinterklaasfeest grote winkelbedrijven met man en macht, gedurende de gehele nacht, bezig zijn de winkel weer een andere uitstraling te geven.
Sint er uit, Kerst er in.

Van alle kanten worden we er bij betrokken alsjeblieft mee te doen aan de kerstgekte en vooral dingen te gaan kopen, die huis en haard of elkaar gezelliger moeten gaan maken. Nu is er natuurlijk niets op tegen sfeer te gaan brengen in de steeds donkerder worden dagen voor de kerst.
 

Maar zingende en springende kerstmannen of bewegende hertenkoppen met gewei aan de wand, aan en uit floepende gekleurde kerstboom-versieringen, flikkerende lampjes in de buitenbomen, verlichte arrensleden met kerstmannen en rendieren op het gazon of compleet verlichte huizen of straten, het is soms echt te veel van het goede.

De ingetogen oer-Hollandse gezelligheid wordt langzamerhand steeds verder verdrongen door de schreeuwerige, Amerikaanse ongein. En het wordt alleen maar erger. Zelfs het winterweer doet niet meer mee.

Het zou nu toch zo nu en dan eens wit moeten zijn of wat nachtvorst, maar er vallen steeds bakken met water en je waait soms bijna van de weg weg!
De temperatuur is volgens de weermannen/vrouwen: “nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar”. Maar dat is volgens een artikel in de Leeuwarder Courant van 07 december 2006 wel weer goed voor de libellen, waarvan er een aantal zeldzame zuidelijker soorten in onze provincie te ontdekken waren.


In diezelfde krant een artikeltje over de vrees van de intensieve veehouderij tegen burgerinitiatieven en de Partij voor de Dieren. De vereniging van eierhandelaren wordt erg bang en vindt dat zij door bundeling van krachten en vorming van een platvorm beter opgewassen zullen zijn tegen wat op hen af zou kunnen komen, doordat de dieren nu een stem hebben gekregen in de Tweede Kamer.
Aviornis heeft dat al eerder gedaan, maar dat was ook meer om sterker te staan t.o.v. de krachtige lobby van de pluimvee-industrie. Hoe dit allemaal verder gaat zal de tijd moeten leren, maar het is misschien niet verkeerd, dat sommige diergroepen inderdaad eens wat vaker behandeld worden in de volksvertegenwoordiging.


Komt er misschien ook eens wat meer ruimte voor gewone mensen met een gewone liefhebberij. Want eerlijk is eerlijk, het afgelopen jaar zijn heel wat mensen, die al heel lang hun hobby uitoefenen, behoorlijk verdrietig en soms erg kwaad geweest, vanwege de kromme regelgeving die ze zich moesten laten welgevallen en waarvan hun vogels de dupe werden.
 


 

Een item waarover is gesproken in de Tweede Kamer (nieuwe samenstelling) is de begroting voor de landbouw, waarbij sommige partijen en daar begint het al, de jacht maar meteen compleet willen verbieden. Het is zo jammer, dat bepaalde mensen niet inzien, dat het meest gezonde, vetarme, biologisch geteelde stukje vlees, gewoon uit de Nederlandse “natuur” komt. Het wordt geoogst, net als paddestoelen, zaden, kruiden, bessen en noten. Als het niet geoogst is, is het wel afkomstig van dieren/vogels, die bij schadebestrijding zijn verkregen en als we dat ook niet willen, ja, dan moet het helaas gewoon massaal gekweekt worden en dat heet dan weer intensieve veehouderij of bio-industrie.Maar het gekke is, dat in de periode tegen de kerst de vraag naar wild bijzonder groot is en ieder jaar wordt de vraag maar groter. Velen willen op de dag van de vrede en het licht een bijzondere maaltijd op de feestelijk gedekte kersttafel zetten en dat kan heel goed met wild. Het gaat ook met een gehaktbal, maar die is dan weer van het andere front. In de Leeuwarder Courant van 08 december staat: “Veerman botst hard met dierenpartij” en verder: “Felle discussie dierenwelzijn”.
De fractievoorzitter van PvdD noemde de minister zelfs de meest dieronvriendelijke minister van landbouw uit de geschiedenis.
Haar memorie is echter volgens mij maar kort, want de vorige landbouwminister liet tijdens toenmalige crises ook al alle gezonde dieren doden bij een uitbraak van een virus. (MKZ)


Mevrouw Thieme eiste tal van maatregelen om het lot van de dieren in de intensieve veehouderij te verbeteren, waaronder o.a. het verbieden van batterijen voor legkippen. Ze was verder erg tevreden over de behandeling van de landbouwbegroting, omdat het een dierendebat was geworden en dat was wat ze wilden. Ze zei: “Er is een duidelijk signaal gegeven dat het roer om moet”.
De landbouwminister wilde het niet direct op die manier, omdat: “we nu eenmaal hebben afgesproken dat we ons houden aan de Europese regels voor dierenwelzijn”. Al met al natuurlijk een complexe situatie. We willen als Nederlanders dat het op de Nederlandse manier wordt opgelost, maar we zitten natuurlijk niet op een eiland. Mocht hier ooit oplossingen voor de aangedragen problemen zijn gevonden, dan is dat nog niet beter voor de dieren in de rest van Europa, laat staan in de rest van de wereld.
Voorbeeld: die lekkere, grote, vette ganzenlever “Foi Gras”, vaak te verkrijgen in blik, is afkomstig van speciaal daarvoor mishandelde (overmatige dwangvoedering) eenden en ganzen in o.a. Frankrijk.
Niet meer kopen dus!!
 

 

Let op!! Bijzondere vraag: Wie heeft er voor mij (voor een bevriende preparateur) een dode dwerggans (goudoogje)? Ja ik weet het wel, het is een zeer vreemde vraag, want wij houden van levende vogels en niet van dode, maar het komt af en toe voor. Mocht het bij u gebeuren, niet weggooien, maar bellen, mailen of schrijven, alsjeblieft!

Hebt u, al surfend op onze website, vragen of antwoorden, problemen of oplossingen, mededelingen of opmerkingen, die kunt u altijd kwijt in een speciaal vak in het daarvoor bestemde formulier! Als u dat niet wilt, kunt u altijd nog contact zoeken met een van de bestuursleden van onze regio. Dat kan soms per mail, maar altijd per post en ook per telefoon. Schroom niet, daarvoor zitten we in het bestuur!

Vooruitblikkend op het komend jaar: op donderdag 18 januari 2007 is er weer een bijeenkomst gepland in Tijnje. We gaan ons dan bezig houden met de traditionele (verplichte) jaarvergadering, met na afloop van het officiële gedeelte een film, waarvan het onderwerp nog even niet bekend is, maar laat u verrassen.
Echter, voor het zo ver is….

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC