De actualiteit van vandaag

5 november 2006 - Het is herfst met storm en regen .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Het is nog steeds herfst met storm en regen en er gebeuren nog immer rare dingen. Een kind van 5 maanden moet maar op eigen kracht het land verlaten omdat het hier niet legaal zou verblijven. Ambtenaren zijn ook maar mensen, die natuurlijk ook wel eens een fout mogen maken, maar het wel of niet legaal in een land zijn ligt voor de betrokkenen vaak heel gevoelig. Daarbij moet je wel heel zorgvuldig te werk gaan, zeker wanneer het kleine kinderen betreft. De fout is intussen wel recht gezet, het bleek om een standaard brief te gaan. Dat geeft natuurlijk wel te denken, doen ze daar dan maar wat? De vraag, of ze daar maar wat aanrommelen is gauw gedaan.

Onlangs stond er in de krant een heel aardig artikeltje over hoe er wordt gedacht en gewerkt op het ministerie: Knal maar raak
.


Hoe is het te rijmen, dat ambtelijk België er veel eerder van overtuigd is, dat de trekvogels al weer uit het land zijn verdwenen en daarom de afschermplicht maar weer hebben afschaft? In Nederland, dat noordelijker ligt, zijn ze volgens de Nederlandse ambtenaren nog steeds aan het trekken, want hier is van opschorting van dezelfde plicht nog niets te bespeuren. Hallo, hallo, Nederland ligt noordelijker, als ze eenmaal door België zijn, zijn ze hier ook al geweest! Ze trekken dit najaar van Noord naar Zuid!!


U hebt natuurlijk allemaal het trieste lot van de vele paarden in het ondergelopen buitendijkse land bij Marrum op de voet gevolgd. Een echte mediahype, zelfs tot in het verre buitenland werd er over geschreven en waren er vele cameraploegen in de buurt om het allemaal vast te leggen.
Normaal gesproken kunnen paarden wel even tegen een stootje, maar dit was te veel van het verkeerde.
Gelukkig dank zei het snel dalende waterpeil was de oplossing van dit drama even spectaculair als slim, al heeft het voordien nodeloos veel dieren het leven gekost. (Heeft u de beelden van de redding gemist? kijk dan eens naar het beeldverslag van RTL:
Spectaculaire reddingsactie paarden).

Wat raar eigenlijk, dat er niet meer cameraploegen en verslaggevers op zoek zijn naar opgehokt pluimvee en watervogels, die al weer sinds1 september in relatief veel te kleine, afgeschermde ruimtes moeten verblijven, vanwege de angst voor “trekvogelpoep.” Maar ja, paarden zijn dan ook “edele” dieren en kippen en watervogels zijn al snel wat minder zielig!


Zoals in een eerder verschenen “Open Brief” op de site van Aviornis Nederland, is het een vreemde zaak, dat allerlei mensen zich vrijelijk in de natuur en in de buurt van wilde (water) vogels mogen bewegen, terwijl bij “hobbydierhouders” alles op slot moet.
Bezoekers van waterrijke natuurgebieden, wandelaars, vogelaars, hengelaars, zeilers, kanovaarders, jagers, muskusrattenvangers, mollenvangers, maar ook de eigenaren van de landerijen en zo zijn er nog wel meer vormen van natuurgebruikers te noemen, lopen allemaal een zeker risico. Het is toch wel heel goed mogelijk, dat dergelijke mensen een uitgescheiden virus oplopen en/of verspreiden. Immers de vogels in het vrije veld kunnen altijd besmet zijn door overvliegende of in de buurt bivakkerende, poepende, soortgenoten. Want….., soortgenoten lokken trekvogels!

Niets wijst er op, dat bijvoorbeeld de jacht op de vogels van het veld en de wateren verboden zou moeten zijn, i.v.m. het mogelijk dreigende risico.
Echter, de vrij gehouden vogels in particuliere achtertuinen moeten worden afgeschermd en/of gevaccineerd vanwege datzelfde gevaar.
Zo ontstaat wel heel eenvoudig het idee, dat er ergens iets niet klopt.
Of het is allemaal niet waar en we worden goed bang gemaakt, of het is allemaal wel waar.
Maar in dat geval zijn de maatregelen mij veel te willekeurig en krijgen de particuliere liefhebbers wel zeer eenvoudig de zwarte Piet toebedeeld, gewoonweg omdat ze toevallig pluimveevogels in hun “backyard” houden.

 


Volgens een artikel in de Leeuwarder Courant (Vrees voor nieuw agressief vogelgriepvirus) van 1 november j.l. is er een nieuwe stam van het vogelgriepvirus H5N1, de z.g. Fujianstam ontdekt op verschillende pluimveemarkten in Zuid-China.
Deze variant is ongevoelig voor bestaande vaccins. Het verspreid zich snel vanuit Zuid-China door heel Azië. Volgens de Chinese overheid zijn er al 22 mensen besmet.
Wereldwijd zijn er volgens ruwe schattingen al tegen de 150 doden te betreuren.
Ja, wat moet je er mee. (voor nog meer informatie, zie ons dossier Vogelgriep).


Erg genoeg, maar er worden in Nederland per jaar meer slachtoffers gemaakt door het voortrazende verkeer en er is tot vandaag nog niemand op het idee gekomen om alle auto’s van mogelijke brokkenpiloten bij wet verplicht in de garage te laten zetten gedurende de herfstperiode.

Zo’n nieuwe griepvariant wordt dan weer ontdekt op markten waar pluimvee wordt verhandeld, er wordt niet gerept over wilde vogels, laat staan trekvogels. Zou het dan toch een kippenvirus zijn? Het is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk dat er in Azië telkens weer een nieuwe variant van het beruchte virus opduikt. Als je weet hoeveel miljoenen mensen daar op en kluitje leven veelal, direct te midden van hun miljarden dieren, waarmee ze eten, drinken en soms tussen slapen, dan kun je wel nagaan, dat het er telkens wel weer fout zal moeten gaan. De autoriteiten van de Aziatische landen moeten het nu heel grootschalig aan gaan pakken om hoe dan ook, kostte wat kost, de dreiging van het vogelgriepvirus voorgoed uit te bannen en daarbij moeten ze financiële steun krijgen uit de hele westerse wereld. Gebeurt er nu niets, dan kan het maar zo zijn, dat er in Nederland en België, bij elke trekvogelverplaatsing, van noord naar zuid of omgekeerd, telkens weer een ongezonde paniek uitbreekt, die er voor zorgt, dat er steeds weer de verkeerde mensen de dupe worden en verstandige maatregelen uit blijven.

Tenslotte nog dit: treft u een vogel aan met griep, vang deze dan met latex handschoenen, pak de vogel goed warm in, aantal dagen binnen houden, (niet bij uw eigen vogels onderbrengen!) ruim vitamine C voeren, regelmatig vroeg onder de wol en flink laten uitzieken.

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC