De actualiteit van eergisteren

2 oktober 2006 - Het is herfst en er gebeuren gekke dingen .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,
 

De herfst heeft zijn intrede gedaan in Nederland en dan gebeuren er allerlei gekke dingen. Volkomen onschuldige kinderen worden in een cel gestopt en vogels van particulieren ondergaan bijna hetzelfde lot. De vergelijking loopt natuurlijk mank, maar zet wel aan het denken hoe regels soms verregaand krom kunnen zijn. Nog steeds weten we werkelijk niet waar vandaan nou die dreiging komt. Ja, de trekvogels, maar volgens mij wordt dat aangenomen en is het niet of niet voldoende onderzocht om tot degelijke, deskundige rapporten te komen. Mochten die er intussen wel zijn, laat het ons weten, opdat wij ook kennis kunnen nemen van de gevaren die ons bedreigen en hoe die onderbouwd zijn. Nee, dan bedoel ik niet de dreiging van de terroristische acties, die mogelijk met gevaarlijke virussen zouden kunnen worden voorbereid en uitgevoerd.


Rapporten, waar in staat hoe groot de kans is dat mogelijke trekvogels (welke??), die mogelijk besmet zijn met een mogelijk virus, mogelijk een poepje laten vallen bij mogelijk slechts particuliere liefhebbers. Het wordt mijn stokpaardje, maar ik blijf hameren op de eveneens zeer grote gevaren, die vanuit de stadsparken zo maar over de mensheid kunnen waaien en dan oncontroleerbaar zijn.
Dat nou een weldenkend beleidsmedewerker daar niet op komt! 

 

 

 

Ja, ze weten het wel, maar de in de stadsparken voor komende vogels worden beschouwd als wild en niet gehouden. Want daar zit nou net nou de kneep. “Gehouden vogels” worden anders behandeld dan “vrije vogels”.


Het verschil is de afrastering.
Heb je de vogels achter een hek en lopen/zwemmen ze de gehele dag vrij rond in een ruime omgeving, dan worden ze gehouden.
Zitten ze niet achter een fysieke barričre en lopen/zwemmen ze de gehele dag vrij rond in een ruime omgeving, dan zijn het wilde vogels (ook al zijn ze soms geleewiekt).

 


Jawel, zo lust ik er ook nog wel een paar. Begrijpelijk dat je “wilde” vogels niet zo maar kunt vangen en vaccineren, maar het moet toch niet zo moeilijk zijn om de mogelijke bronnen van gevaar tijdelijk (slechts 10 weken) hermetisch af te sluiten voor het nietsvermoedende publiek!

 

 

Eens die maatregel genomen, zou dat voor de particuliere liefhebbers een teken van solidariteit zijn en de onwetende parkbezoekers zijn dan meteen op de hoogte van wat er speelt in Nederland. Maar daar is zeer veel politieke moed voor nodig en dan moeten alle gemeenten nog maar mee willen werken. Dat moet allemaal nog gecontroleerd worden en dat moet je maar aandurven zo vlak voor de verkiezingen. Het zou echter wel getuigen van realiteitszin.
Ja, de verkiezingen in november. Maak bij de verkiezingen een goede keus! Stem op een partij die aan onze kant staat en dat zijn er helaas niet veel, gezien het feit dat slechts 1 partij gereageerd heeft op de verzonden vragen van de NHDB aan de leden van de Tweede Kamer.
Het moeten natuurlijk wel serieuze partijen zijn, met realiteit dus. Niet de “Partij voor Dieren”, die in de kamer wil verschijnen, want die willen de sportvisserij verbieden vanwege “niet meer van deze tijd”. Laten ze eerst maar eens beginnen met het willen voorkomen van het leegvissen van de wereldzeeën en het fatsoenlijk doden van de gevangen vis! Groen Links heeft in het programma opgenomen om het plezierjacht te verbieden, daarbij niet in de gaten hebbende dat het dan wel heel erg leeg wordt in de jachthavens! Laten ze eerst eens beginnen met zich druk te maken over de walvisjacht!

Volgens het RTL journaal van 28 september hebben 580 van de 1000 gecontroleerde pluimveeliefhebbers zich niet gehouden aan de voorgeschreven maatregelen en hun vogels niet onder dak gebracht. Niet zo vreemd vind ik, want hoe had je het moeten weten, als er niets of zeer weinig in de kranten en op de journaals is aangekondigd?

Dan nu maar eens even wat ander, leuker nieuws!!Donderdagavond, 12 oktober a.s. om 20.00 uur
wordt onze eerste bijeenkomst van het winterseizoen in de zaal van café/restaurant Overwijk in Tijnje gehouden. Jan Harteman komt deze avond een uiteenzetting houden over “voličres met gecombineerde bevolking”.
Hij zal proberen inzicht te geven in de materie van het houden van verschillende vogelsoorten bij elkaar, die dan in min of meer in harmonie gehouden kunnen worden.

 
Er zijn nu eenmaal vogels die je beter niet of juist wel bij elkaar kunt huisvesten. U hebt vast ook wel eens vogelcombinaties uitgeprobeerd, die goed of slecht bleken te zijn. Jan weet er ook het een en ander van en samen, met elkaar in de zaal, kan dat zo maar een boeiende avond worden.


Het doel van deze bijeenkomsten is toch dat we samen steeds weer wat verder komen in onze liefhebberij en immer weer wat ideeën opdoen en bijleren?Hoe meer ervaringen er uitgewisseld kunnen worden des te meer steken we er van op!
Het enige goede wat ik u kan adviseren: kom naar deze avond, praat mee en praat bij!
U komt toch ook?

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.
 

 

 

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC