Regioarchief

Maart 2006 (1) - Even de dingen op een rij zetten .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Even de dingen op een rij zetten. Waar gaat het allemaal om? Er dreigt een mogelijke uitbraak van het vogelgriepvirus in Nederland, want de trekvogels komen er aan! Er wordt een algemene ophokplicht uitgevaardigd. Daar moet iedereen zich aan houden, ook postduivenhouders. Er zal worden, (er wordt al), gecontroleerd. Handhaving!
Het doel van dit alles: voorkomen dat een virus onder vogels over gaat op mensen, waardoor er een menselijke griepvirusvariant ontstaat, die mogelijk een pandemie zou kunnen veroorzaken. De kans, dat zo’n virus zich via de door ons gehouden vogels zal verspreiden, is natuurlijk niet ondenkbaar, maar zal klein zijn, daar wij onze vogels maar op kleine schaal houden. Onze vogels zijn veelal sterke vogels, die gewend zijn buiten te zijn, zijn geen ver doorgefokte varianten, hebben geen stress en leven niet met z’n allen op een kluitje.
Ze hebben meestal ook een behoorlijk aantal vierkante meters tot hun beschikking. Als wij praten over kippen of ander pluimvee, dan zijn dat ook echte kippen en echt pluimvee.

Het zijn geen euro’s met pootjes en vleugeltjes, die maar een paar maanden te leven hebben en dank zij groeihormonen worden opgeblazen in overvolle, klimaatgestuurde, stallen. En waarom zitten ze daar, waarom worden ze zo gehouden? Omdat elke Nederlander en ook elke buitenlander absoluut heel goedkoop kip wil eten. Iedereen wil ook heel goedkoop een eitje. Daar kun je als bio-industrie natuurlijk mooi op inspelen. Bouw grote stallen en stop ze zo vol mogelijk. Veel dieren op een klein oppervlak! Maar in deze “ideale” omstandigheden zal een virus, eenmaal binnen, zich zeer prettig voelen en zich ook razendsnel kunnen vermeerderen.
Nu verschijnen er telkens meer berichten in de media dat de pluimvee industrie het moeilijk begint te krijgen. De kiloprijs van het vlees daalt, er wordt geen winst meer gemaakt en de afzet komt in de problemen. In heel Europa willen deze bedrijven niet preventief vaccineren want dan komt de export in gevaar! Allemaal leuk en aardig, maar waar ging(gaat) het om??

Met zijn allen fanatiek proberen te voorkomen dat een virus zich muteert in een voor mensen gevaarlijke variant! Daar gaat het om en daar helpen wij, als pluimveebezittertjes hard aan mee. Dan ga je je toch niet meer druk maken over afzetproblemen? Het gaat toch nog steeds om een gigantische bedreiging voor de volksgezondheid? Dan komt geldelijk gewin toch nooit op de eerste plaats? Dus: de kogel door de kerk en allemaal preventief vaccineren!!
Tja, dat kost een paar centen, maar als daarmee voorkomen kan worden, dat er mensen bij bosjes sterven als gevolg van een gevaarlijke griepvariant, dan moeten alle neuzen dezelfde kant op! Gelukkig is er nu groen licht voor het preventief inenten van hobbypluimvee in Nederland, maar dat is maar een druppeltje in de hele regenbui van gevaar! Allemaal, in heel Europa en ook ver daarbuiten, verstandig worden en eindelijk eens verstandige maatregelen nemen om het tij te keren.

Het kan toch niet zo zijn, dat wij als hobbydierhouders elk voorjaar en elk najaar geconfronteerd worden met maatregelen waarvan nog niet eens vast staat of ze wel effectief zijn terwijl de rest niets, nul komma nul, doet? Voor mensen als u en ik, waarvan een groot deel van de levensvreugde bestaat uit het houden en verzorgen van vogels en dieren, kan het toch niet 2x jaarlijks onmogelijk gemaakt worden ze adequaat te houden, hopende dat er misschien iets niet gebeurt??
De echte doorgewinterde liefhebbers zullen niet snel het hoofd laten hangen. Mocht u er intussen anders over denken en misschien willen stoppen met deze prachtige vrijetijdsbesteding dan kunt u altijd nog tuinkabouters gaan verzamelen. Maar…., kijk er mee uit, daar zit ook al een besmettelijke ziekte in, want waar je ook kijkt, het zijn altijd alleen maar mannelijke exemplaren!!Eén type moet u beslist gaan aanschaffen, dan hebt u vast een begin. Dit mannetje, voor de foto even binnen gehaald, staat al jaren bij ons in de tuin en is heel effectief tegen trekvogels.
’t Is maar dat u het weet!

Sytse Buursma,
secretaris en regioredacteur.

 

 

 


<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC