De actualiteit van gisteren

Maart 2006 (3) - Wordt het ooit nog weer zoals vroeger? .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,
Wordt het ooit nog weer normaal? Komen ze ooit nog wel weer vrij? Gaat het ooit nog wel weer over?
Ach, natuurlijk wel, nou niet direkt zo pessimistisch.
Doemdenken is niet goed voor een mens.
Maar leuk is anders!
Zou dan de tijd, dat vrijblijvend hobbymatig pluimvee houden weer mogelijk wordt, ooit nog terug komen?
Ik denk van niet maar hoop stilletjes van wel.
Als je zoals ik, maar er zijn nog zeer vele anderen, je hele leven tussen de vogels hebt doorgebracht, dan zijn dit zware tijden!
Het levensgeluk, voortvloeiend uit het houden van vogels, wordt, door de zeer strenge maatregelen, flink op de proef gesteld. Je kunt geen kant meer op, want alles zit op slot. Letterlijk en figuurlijk.
Veel van mijn vogels, maar ook die van u, zullen misschien wel tot Sint Juttemis binnen of op zijn minst overdekt moeten blijven, behalve dan de sier-, en postduiven, die mogen gelukkig vanaf 15 maart weer vrij buiten vliegen, na zonder proces onschuldig te zijn veroordeeld tot bijna een maand celstraf! Intussen maalt het maar in je hoofd om.Wat ging er mis en wat kunnen we nog verwachten? Wie zijn er nou de veroorzakers, wie heeft er boter op zijn hoofd?

Het Internet als bron van informatie
Persoonlijk vond ik een zoektocht op het internet verhelderend. Zoek naar www.tuinvee.nl en lees het weblog eens door, voor informatie die bij de tijd is.
Ook op vogelgriep.startpagina.nl komt u allerlei informatie tegemoet. In ieder geval weet je dan meer over de materie. Wat is er mis met een virus? Alles of niets.
Wat gaat er dan mis? Als een virus muteert, maar dat doet het eigenlijk altijd.
Pas echt gevaarlijk is het, wanneer het muteert in een vorm, die ook gevaarlijk is voor mensen. Een virus onder wilde vogels zal een bepaald percentage slachtoffers creëren, maar dan weer verdwijnen. Vogels, die aan het einde van de winterperiode verzwakt zijn vallen als eersten uit. Dat is normaal en komt met regelmaat voor. Gewoonweg maken we ons daar niet druk om, mooi laten liggen. Nu is er sprake van grote paniek bij elke dode mus!

Varkenspestvirus is bijvoorbeeld (nog) niet gevaarlijk voor de mens, wel voor varkens. Varkenspest is recentelijk uitgebroken in Duitsland, niet ver over de grens bij Winterswijk. Het was al bekend dat gedurende een tijdje wilde zwijnen er het slachtoffer van waren geworden.
Nu bereikte het virus een varkensstal, waarin 72 dieren dood gingen en de rest werd geruimd, evenals de dieren op 6 bedrijven in de nabijheid. Daar ging het dus mis! Het virus zou misschien alle dieren van de rotte hebben gedood of ook nog wel een aantal soortgenoten. Misschien vielen er her en der in dat grote donkere bos een aantal om, zou de boswachter er wat van gemerkt hebben en was het daar bij gebleven. Maar doordat het de grote stallen vol met dieren op een kluitje bereikte, ging het goed fout. Die dieren hebben er niet om gevraagd, kunnen geen kant op, want ze zitten hutje/mutje.

Een legbatterij
Een kip in een legbatterij heeft niet meer ruimte om zich te ontplooien dan 450 vierkante centimeter. Dat is ongeveer 20x22 centimeter. Meet het thuis maar eens na. Niet veel hè? Er wordt nu gebakkeleid over de exportproblemen, die ontstaan door de aangescherpte eisen omtrent het groter moeten worden van dat oppervlak.
In Amerika is dat per kip slechts 300 centimeter in het vierkant. Dat is 20x15 cm. Per kip! Als deze fabriekskippen eenmaal uitgelegd zijn, gaan ze allemaal tegelijk in grote open wagens langs ’s Heren wegen naar de slachterijfabriek. Die heeft een capaciteit van, schrik niet, 80.000 kippen per uur. Daar gaan, echt waar, miljoenen om (het hoekje). Dat zijn nou die gevaren, die miljoenen, miljarden vogels, dicht opeen gepakt. Daar kan een virus zich verspreiden en muteren. Als het dan ook nog eens muteert in een gevaarlijke vorm voor de mens, is het hek van de dam.
Moeten we dan helemaal stoppen met die bio-industrie? Ja, dat zou geweldig zijn, maar dat kan niet meer.

Kleinschaligheid
We kunnen niet meer terug. Misschien naar veel meer kleinschaligheid, maar dat is ook al gevaarlijk. We zijn op deze wereld met z’n veel te velen, willen en gaan overal naar toe en willen allemaal eten en niet te duur. Sinds de mens in de oertijd wilde voorouders van onze huidige landbouwhuisdieren is gaan exploiteren, daar door de eeuwen heen via gericht fokken en daarnaast het voeren met een uitgekiend en gebalanceerd dieet perfecte vleesmachines en leggevallen van heeft gemaakt, ging het fout. Zijn er alternatieven? Vegetariër worden of gaan jagen(op trekvogels?) of vissen, net als onze verre voorouders. Maar daarmee kunnen we alle magen niet meer vullen. De jacht wordt nog steeds door velen verguisd als zijnde zielig en is in Nederland aan zo veel regeltjes gebonden dat er bijna niets meer kan en de visserij is dusdanig groot geworden dat bepaalde vissoorten al bijna op zijn.
Tja, dat kan wel anders, dan moeten we het op grotere schaal gaan fokken en houden, maar dan zijn we terug bij af. De enigste goede oplossing is nu een voortdurende alertheid van de virusdeskundigen, wereldwijd, samenwerking van alle landen op de wereld om oorzaak en gevolg op te sporen.
Als daarnaast de entstofontwikkelaars daar goed op inspelen en Europa steeds op tijd bereid is tot preventieve vaccinatie, aangepast aan het gevaar van dat moment en daar ook klaar voor is, dan zou er geen bedreiging meer zijn.

MKZ
In Brazilië is recentelijk weer MKZ uitgebroken. Runderen worden daar weer massaal afgeschoten en in grote kuilen begraven. Nee, niet enten, maar de “big kill” toepassen, dat schijnt beter te zijn. Virussen beheersen de wereld, we komen er niet van af. Wat mij vooral bijzonder stoort, dat er zo weinig informatie vanaf de kant van de regelgevers komt. Het enigste wat je leest of hoort is dat er plichten zijn, veterinaire oplossingen voor een (enorm) probleem. Emotionele problemen, die we nu allemaal hebben, zouden een stuk dragelijker worden, als er zo nu en dan eens een kop op tv. kwam die e.e.a. glashelder kan uitleggen. Duidelijk kan vertellen waarom bepaalde maatregelen genomen worden, waarom bepaalde maatregel niet genomen worden en wat de gevolgen zijn als er iets niet gebeurt. Waar komt het gevaar vandaan, door wie, wat, waar wordt het verspreid? Door de wind?, over de weg, door mensen, muizen of mest? Door trekvogels of standvogels?

Watervogels afschieten
In Zweden worden zieke en verzwakte watervogels ter plekke afgeschoten en gecontroleerd op aanwezigheid van een gevaarlijk virus. Wanneer is het over? Gaat het over? Moeten we wel preventief enten? Wanneer mag en kan dat?
Waarom enten grote pluimveebedrijven niet? Waarom zijn niet alle gezagsdragers op de hoogte van de juiste regels omtrent het wel of niet moeten ophokken van welke vogels? Een heleboel vragen, waar we geen antwoorden op krijgen en waar we zelf maar naar op zoek moeten.

In verkiezingstijd gaan alle kopstukken van de politieke partijen ongevraagd de straat op en zie je ze telkens op TV om van alles te roepen over wat niets met gemeentepolitiek van doen heeft. Als heel pluimvee minnend Nederland (de hobbymatige houders dus) onvrijwillig in een crisis geduwd wordt en best wat steun en informatie kan gebruiken, is het ineens heel erg stil op straat.
Waar zijn nu onze europarlementariërs, die het opnemen voor alle Europese onderdanen? Wie komt er uit zijn/haar ophok-hokje, steekt de nek uit en toont begrip en medeleven, durft zich op te werpen als voortrekker voor een beter klimaat voor de fervente liefhebbers van pluimvee en parkdieren ?

Voor nu, blijf kalm maar waakzaam en volg de berichten in de media of via internet en als u het even niet meer ziet zitten, trek er eens op uit, zolang het nog mag, het is soms zo mooi buiten. Op donderdag 23 maart a.s. om 20.00 uur bent u natuurlijk allen welkom op onze bijeenkomst in Tijnje, waar Jan Harteman een uiteenzetting geeft over zijn belevenissen tijdens zijn stage in een watervogelpark in Amerika.
Kunnen we ook mooi nog wat bij praten!

Namens het bestuur, Sytse Buursma regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC