De actualiteit van vandaag

Maart 2006 (2) - Het volgende nieuws is niet voor de poes .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Het nu volgende nieuws is niet voor de poes. Duitsers willen om vogelgriep massaal van hun kat af. De Duitse landbouwminister lijkt het niet onmogelijk, dat alle zwerfkatten gericht moeten worden afgeschoten. Een Duitse viroloog acht het zeer wel mogelijk, dat een mens geïnfecteerd kan worden door intensief en langdurig contact met een besmette kat. Indien er ergens in Nederland een uitbraak plaats vindt, moeten alle katten naar binnen en honden moeten uitgelaten worden aan de lijn. Tja, niks mis mee, katten kunnen wat mij betreft het hele jaar wel binnen blijven, want die horen nooit in de natuur en honden aan de lijn is niet zo erg voor de hond.

Maar het wordt erger!! De draaiboeken liggen al klaar.
Bij een uitbraak in Nederland komt bij agrariërs de voerleverancier 3 dagen lang niet op het erf en de melk wordt gedurende die periode ook niet opgehaald. Dat zou kunnen betekenen, wanneer een melkveehouder net z’n tank vol heeft met bijvoorbeeld 12.000 liter melk, hij die gewoon zal moeten lozen in de gierkelder.
Agrariërs, die in de verste verte niets met pluimvee te maken hebben, worden zo maar gekort op hun inkomen, een straf voor het boer zijn.

Ze moeten opgeven of ze pluimvee op het erf hebben. Maar dat hebben ze niet, er lopen echter wel elke dag half wilde eenden en waterhoentjes door de tuin en op de ingekuilde maisvoorraad stikt het dagelijks van de kraaien, roeken, duiven en meeuwen. Zouden er dan wel gewoon auto’s mogen blijven rijden? Of fietsen? Alles goed en wel, maar dit is natuurlijk symptoom bestrijding en geen probleem oplossen!
Je kunt het ook anders zeggen: om de hete brij heen draaien en als het dan begint te koken en te spatten er een deksel opleggen en niet het gas uitdraaien! De wereld staat op zijn kop.
Mensen, die misschien ingezet gaan worden bij mogelijke ruimingen van pluimvee mogen dat pas doen als ze wel een griepspuit hebben gehad. Pluimvee, dat mogelijk wordt geruimd, overkomt dat altijd, want dat heeft geen griepspuit gehad. Er wordt wel tegen pseudo-vogelpest geënt maar niet tegen echte vogelpest.
Bij een eventuele uitbraak moet er in de natuur rust heersen. Het aantal vliegbewegingen zo veel mogelijk beperken. Jacht, schadebestrijding en eieren zoeken zullen worden verboden.

Volgens onze landbouwminister komt een deel van de wilde vogels, die gevoelig zijn voor de griep, voor op de landbouwgronden. Hoe komt het straks met het bewerken van de landbouwgronden? Natuurgebieden gaan bij een uitbraak op slot, geen excursies etc.
Zijn de regelgevers nu bezig met angst en paniek zaaien, vogels pesten, mensen pesten, of zijn ze bezig met het oplossen van de harde problemen. In Duitsland vreest, volgens een recente peiling, 71% van de mensen dat het virus zal muteren en ook op mensen zal overspringen. Geef de vogelpest geen kans, bescherm de vogels zelf, geef ze allemaal een griepprik. Vogelbescherming Nederland denkt overigens dat de Nederlandse regering er te gemakkelijk van uit gaat, dat trekvogels de verspreiders zijn. (Leeuwarder Courant 02.03.06) Wetenschappelijk is dat klaarblijkelijk nog lang niet bewezen.

Volgens Vogelbescherming Nederland zijn trekvogels geen verdachten, maar slachtoffers van de griep. Volgens hen is het geen vogelvirus maar een pluimveevirus. Ook instanties in Duitsland zitten met de handen in het haar en vragen zich constant af in hoeverre de trekvogels de schuldigen zijn.
Ja, nou nog mooier, heb je eenmaal een trekvogelverjagende kabouter in je tuin is die plotsklaps werkeloos! Of toch niet, het mannetje kan altijd nog de andere kant op vliegende vogels (zogenaamde duwvogels) wegjagen.

Maar misschien heeft Vogelbescherming Nederland wel gelijk. Dagelijks vinden vele transportbewegingen plaats van broederijen naar pluimveebedrijven, van daar naar pluimveeslachterijen en daarvandaan naar slachtafvalverwerking door heel Nederland over de openbare weg in grote transportwagens. Dat gebeurt natuurlijk ook in de rest van Europa. Er is een heel netwerk! Zo kan je een gevaarlijk virus natuurlijk ook heel goed verspreiden. Goh, nog niet over nagedacht, ze verspreiden het misschien wel per ongeluk zelf zonder het te weten.

Als al die lekkere dieren nou geënt waren, dan was er geen vuiltje aan de lucht. Hoezo lekkere dieren, wat is er nou lekker aan, het meeste is water! Nou, volgens de reclame is:” kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip!” Als we allemaal nou eens wat meer vis gingen eten (wel veilig?) werd er minder kip gegeten, minder transporten dus veiliger. Of helemaal geen kip meer, want dan geen transporten dus helemaal veilig! Het klinkt natuurlijk wel heel hard, maar het gaat nog wel steeds om het gevaar voor de volksgezondheid en daar kun je niet voorzichtig genoeg mee omgaan.

Dat vinden de ambtenaren van de algemene inspectie dienst ook. “ Het melden van niet opgehokte kippen is een burgerplicht “. (Leeuwarder Courant 02.03.06) Tja, kweet niet, wel als het om 2 plotseling op het industrieterrein van Grou gedumpte loslopende bruine legkippen gaat met afgebrande snavels, want die hebben daar geen hok, dat is zielig, maar bij iemands buurman gewoon in de tuin, als dat koppeltje er al jaren gelopen heeft en ’s nachts gewoon in hun ophok- hokje kruipen?

Als alle kippen in Nederland straks preventief een prikje hebben gekregen en alle kippen weer naar hartelust buiten mogen lopen, dan wil ik wel eens melden, dat er kippen loslopen, maar nu even niet. Burgerplicht? Er is veel meer aan de hand, man!!
Het is de plicht van de regelgevers, wettenmakers en draaiboekenknutselaars in Nederland en in Europa en ver daarbuiten ons allen te beschermen tegen het dreigende gevaar en dat is alléén tegen te houden door een algehele, preventieve, beschermende vaccinatie van al het pluimvee. Niet moeilijk doen, in mijn jeugd werd alle vee jaarlijks gevaccineerd tegen MKZ en dat hielp.

Zo, dat was dat, ik zei het al aan het begin, dit verhaal was niet voor de poes!Volgende keer meer en dat kan zo maar zeer binnenkort zijn als er weer raar nieuws is.

Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC