Regioarchief

Vaccinatie hobbyvogels roept veel vragen op .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Maar er gloort hoop..........!!

 

Beste regioleden,

Hebt u dat nou ook wel eens, wanneer de dag begint en de zon komt ’s morgens langzaam boven de horizon dat u het gevoel krijgt: een nieuwe dag met mooi weer, wat gaat die dag ons brengen?
Er gloort hoop aan de horizon!! Brussel heeft Nederland toestemming gegeven de vogels van hobbydierhouders preventief in te laten enten tegen A.I.. Dat is mooi, erger nog, heel mooi.
Maar dan zijn we er natuurlijk nog lang niet.

 

Wanneer gaat dat alles van start? Hoe gaat het in zijn werk?
Vogels van particulieren zullen geregistreerd moeten worden, want je moet natuurlijk wel weten welk exemplaar de entstof heeft gekregen. Je kunt natuurlijk niet registreren dat die en die bruine kippen van meneer X. zijn behandeld en de bruin met witte van buurman Y zijn dat ook.
Onze Aviornisvogels zijn gelukkig allemaal geringd met officiële ringen, dus da’s makkelijk. Alle andere vogels, die niet geringd zijn, krijgen die een breekring? Of doen we het met foto’s? Of een chip? Is 1x inenten per jaar genoeg? Moet het 2x? Moet het wel elk jaar?

Mag je je vogels dan ook weer verkopen of moet je ze 5 of 10 jaar houden? Wat moet je allemaal bijhouden aan administratie? Mogen ze eigenlijk wel gewoon dood gaan?

Wat gaat het kosten, per dier per jaar? Ik las dat de kosten hoofdzakelijk die van de voorrijkosten van de dierenarts zullen zijn en dat kan zo maar 100-150 euro zijn!

Als er ergens in de buurt, zeg maar in een grote pluimveestal (waar niet geënt is) een uitbraak plaats vindt, worden dan in een straal van een kilometer toch nog alle vogels geruimd? Ondanks preventieve inentingen? Weg veiligheidsgevoel! Mensen, die geen lid zijn van een vereniging, zijn niet geregistreerd. Hoe wil men die bereiken?
Hoe gaat men om met de soms zeer grote stadsvijvers, waar het op tilt van allerhande halftamme watervogels die vrolijk tussen de uitgezette tamme soorten(vanwege de kleur) zwemmen?
 
U ziet, zo maar een heleboel vragen en u kunt er vast zelf nog wel een paar bedenken, waarop we vooralsnog geen antwoord op weten.

Zoals ook al in de aan u toegestuurde circulaire van Aviornis Nederland staat, als alles weer rustig is en het broedseizoen komt weer op gang, kijk dan eens rustig om u heen en besluit dan het dit voorjaar eens kalm aan te doen. De mensen, waar u anders uw overtollige vogels kon brengen zitten nog steeds overvol en dat zal ook nog wel geruime tijd duren voor dat het weer “net als vroeger” wordt. Als het dat al wordt!!

Maar zoals boven reeds gemeld: Er gloort hoop!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC