Regioarchief

Nieuwsbrief Aviornis - maart 2005

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

 Beste regioleden,
Ondanks alle moeite, die we als bestuur doen om voor u interessante onderwerpen te vinden voor de invulling van een regiobijeenkomst avond, gaat het toch wel eens een keer mis! Daar het merendeel van de leden in onze regio echte fans zijn van watervogels trekken de liefhebbers van hoenderachtigen vaak aan het wat kortere end. We zijn ze echter niet vergeten! Ook deze leden zullen we zo nu en dan moeten kunnen uitnodigen voor een uiteenzetting over die vogels, die zij zo aantrekkelijk vinden. Mensen, die over hun hobby kunnen vertellen, moeten we helaas vaak van ver laten komen, want veel fokkers van Galliformes en Columbiformes houden hun dieren meestal niet op de vette klei. Nog afgezien van het meestal niet zo milde Friese klimaat. Daarom zijn we blij en gelukkig, dat we op donderdag 17 maart, speciaal voor de houders van hoendervogels en tropische duiven iemand uit Beesel ( vlak bij Roermond) bereid hebben gevonden, ons over zijn liefhebberij te komen vertellen aan de hand van filmbeelden uit eigen ervaring.
Waar het over gaat?
Dhr. Huub Dijcks heeft goede resultaten bereikt met o.a. natuurbroed bij bruin-buikzandhoenders. Verder zullen kwartels, patrijzen, pauwfazanten en tropische duiven de revue passeren. Ook zullen we beelden uit eigen tuin kunnen zien van tragopanen en tinamoes. De films zijn in eigen beheer gemaakt en op dvd’s gezet en wel zodanig, dat er met gemak anderhalf uur gevuld kunnen worden. Als ik u dan ook nog vertel, dat er gedurende alle jaargetijden opnames zij gemaakt, dan belooft dat heel wat goeds. Nu voel ik wel aan dat u denkt, moet ik daar wel naar toe?
Natuurlijk moet u daar naar toe. Wij, als bestuur, hebben eindelijk iemand gevonden, die moet minstens drie uur rijden, heeft dat er graag voor over en u komt niet?! Dat kan niet!! Nee, hier mag u best massaal op af komen, want het zou toch al te zot zijn om Huub Dijcks na al die afgelegde kilometers voor een bijna lege zaal te laten staan! Ook al bent u niet speciaal fazantenliefhebber, unieke opnames van zandhoenders met hun kuikens mag u toch zeker niet missen! Vandaar deze oproep: Aan allen die deze tekst onder ogen krijgen, komt donderdagavond 17 maart naar café/restaurant Overwijk in Tijnje en u zult wat beleven!!
Nou eerst even wat anders!
Wat lees ik dinsdag 1 februari op de voorpagina van de Leeuwarder Courant? “Veevoersector blijft knoeien met afval”. Bedoeld wordt, dat er nog steeds gesjoemeld wordt met het vermengen van allerhande rommel ( lees restproducten) Dat is niet best en daar kan ik me zo nu en dan goed over opwinden. Wij, als houders/verzorgers van allerhande dieren en vogels moeten er toch van op aan kunnen dat de producten die we onze dieren/vogels te eten geven, volledig te vertrouwen zijn?
Weliswaar schijnt de varkenssector de grootste afvalverwerkende industrie van Nederland te zijn en dat is natuurlijk nooit goed te praten, maar iedereen, die zijn/haar dieren voeder voor zet, moet er toch zeker van uit kunnen gaan dat dat voeder absoluut veilig en betrouwbaar is! Het zal dan nu eindelijk zeker eens tijd worden, dat er spijkerharde regels worden opgesteld om dit soort malversaties voor eens en voor altijd uit te bannen. Een goede, duidelijke ingrediëntenlijst bijvoorbeeld, die niets aan het toeval overlaat, zou daar een flink eind mee helpen!!
Geen onduidelijk gewauwel, maar zo iets van : wat op de verpakking staat zit er in en niets anders extra. Jawel, ik weet wel dat er nu ook wel een lijst op de verpakking staat, maar we hebben niets aan kreten als: ….bijproducten etc., dat kan van alles betekenen!
In dezelfde krant van dezelfde datum op dezelfde pagina staat een kopje: “Friesland krijgt te veel vossen”. Jawel, toe maar, daar gaan we weer! Dat wisten we natuurlijk al lang, dat er te veel waren, maar er tegen optreden is nog nooit zo moeilijk geweest! Nou gaat het er niet om, dat er geen vossen mogen zijn, integendeel, maar uit een oud gezegde blijkt weer eens te meer:”overal waar te voor staat is niet goed, behalve tehuis en tezamen”. In Friesland komen nu naar schatting tussen de drie- en vierduizend vossen voor, terwijl voor een evenwicht in de natuur er beter niet meer dan duizend zouden moeten zijn. Als we een “natuurlijk evenwicht” en een goede biodiversiteit willen handhaven, dan zou er dus flink opruiming gehouden moeten worden.
Maar de Raad van State heeft nog wel even tijd nodig voor het opstellen van een nieuwe ontheffing en de nieuwe generatie vossen wordt binnenkort geboren. Die komen er dan ook nog eens weer bij.
Al die natuurmensen, die begaan zij met het wel en wee van al die andere dieren zoals diverse soorten bodembroeders, moeten nu wederom met lede ogen aan zien, hoe hun inspanningen voor niets zijn geweest! Ik kan me best voorstellen, dat u denkt:”ja, hoor ‘es, dit is een Nieuwsbrief, moet je daar zulke bedenkingen nou wel in schrijven?” Dat vind ik nou juist wel, het zijn de bedenksels van mij, dingen die mij aan het hart liggen en die voor u van belang zijn, want het gaat tenslotte ook over onze liefhebberij! We leven met elkaar in een vrij land, maar helaas worden bepaalde zaken nu eenmaal bepaald door groeperingen, die geld en emoties belangrijker vinden dan welzijn en biodiversiteit!

Nou nog even goed opletten: op zaterdag 23 april organiseert het samenwerkingsverband van beide noordelijke regio’s een busreis naar de fam. Graveland en aansluitend naar het vogelpark Avifauna. Bij de familie Graveland komen de watervogelliefhebbers aan hun trekken, want daar zijn allerhande gevleugelde waterbeestjes te zien inclusief bijna alle zwanensoorten van de wereld. Dat is al uniek dus! We gaan bij hen een lunch gebruiken om vervolgens het park van Avifauna te bezoeken. En u mag allemaal mee! Echt waar, hoe meer hoe liever! Hoe u zich moet aanmelden, wat het kost en waar de opstapplaatsen van de bus zullen zijn leest u verder op in deze Nieuwsbrief. Laat ons nou alsjeblieft niet weer in de steek, we hebben al eens een reis moeten afblazen wegens niet genoeg deelname!

Dan nog maar eens een allerlaatste oproep aan al die leden, die ook van hoenderachtigen houden, kom op donderdag 17 maart naar onze regiobijeenkomst in café/restaurant Overwijk in Tijnje, Heawei 9 (0513 571217) gelegen aan de eerste rotonde vanaf de snelweg Groningen-Heerenveen). Vooral ook die leden van de regio Groningen/Drente, die geďnteresseerd zijn in deze vogelsoorten worden hiervoor speciaal uitgenodigd. Ook u bent van harte welkom!
Wij, als bestuur hebben er niets meer of minder om, maar voor een boeiend spreker met een interessant onderwerp is het veel leuker voor een volle zaal met echte liefhebbers/toehoorders te staan. We beginnen om 20.00 uur
Is er nog meer? Nee even niet, we zijn alvast voorzichtig begonnen aan de voor bereidingen van de eerstvolgende “ruibeurs in Een “ in september, maar daar leest u later wel meer over, als het bijna zo ver is.
Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC