Regioarchief

Nieuwsbrief Aviornis - oktober 2003

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Geachte regioleden,
Als je elke maand weer een artikeltje moet schrijven voor deze Nieuwsbrief, dan moet je ook maar net voldoende inspiratie hebben gevonden, om dat te kunnen doen.
Het zou misschien wel leuk zijn, om u elke maand weer wat te vertellen, wat ik met mijn eigen dieren heb beleefd, maar dat is niet helemaal de bedoeling. Trouwens, op den duur zou u dan zeggen, ja, daag, nou weten we het wel. Je zou ook wat uit je duim kunnen zuigen, maar dat is ook niet leuk. Deze Nieuwsbrief is nou eenmaal geen sprookjesboek! Gelukkig zijn er meestal wel dingen te vertellen, die vele malen interessanter zijn!

"Open" dag
Zo is daar bijvoorbeeld, de “Open Dag” van regio Fryslân op zaterdag 1 november. U vraagt zich nu direct af, wat is daar nu weer voor bijzonders aan? Een open dag, beste mensen, dan mag je bij de kok in de keuken kijken, niet letterlijk natuurlijk, want wij zijn een andere vereniging, maar figuurlijk, je mag bij de mensen thuis komen kijken. Je mag komen kijken hoe ze hun Aviornisvogels hebben gehuisvest en hoe ze er mee om gaan. Wat ze te eten krijgen enz. Ja, denkt u natuurlijk, dat weten we wel, want we hebben het zelf goed voor elkaar. Dat zal ongetwijfeld zo zijn, maar niemand is ooit te oud om wat te leren en bij een ander steek je altijd weer wat nieuws op. Dit jaar hebben we weer twee leden bereid gevonden, de deuren van hun terreinen wagenwijd voor u te openen. Wat kunnen we daar dan komen bekijken?
Wel, hoe kan ik dat nou het beste uitleggen. Vroeger, op school, bij de aardrijkskundeles werd uitgelegd, dat je in de agrarische sector drie soorten van bedrijven had: landbouw, veeteelt en gemengd bedrijf. Deze laatste categorie is op hen van toepassing, een gemengde collectie dus.
Dit jaar komen de fazantenliefhebbers eens aan hun trekken, want we gaan kijken bij Jan Terpstra in Aalzum. Aalzum ligt vlak boven Dokkum. Jee, wat een end weg denkt u nu.
Ja, maar wat je van ver haalt is bijzonder lekker en zo ver is het nou ook weer niet!
Bij de fam. Terpstra kunt u ondermeer een twintigtal fazantensoorten komen bewonderen, die allen dusdanig zijn gehuisvest, dat u er ook bij minder goed weer van kunt genieten. Een unieke belevenis, nergens anders te zien: het nachtverblijf van bijv. glansfazanten in de woonkamer en de pauwen op stal !?! Voor de geïnteresseerde liefhebber een uitgelezen kans, om eens bij te praten over het houden en fokken van o.a. tragopanen, gierparelhoenders, fazanten en pauwen. Daarnaast kunt u nog een blik werpen (figuurlijk) bij de nandoe’s met jongen, de damherten met jong en bij de dwerggeiten.
Als u dan van koffie bent voorzien en we hebben dan alles uitvoerig gezien en besproken, gaan we in colonne naar Pieter Post in Oosternijkerk, Grienewei 39, tel. 0519-242141.
Wilt u niet in de groep rijden?, we leggen de route ter plekke wel even uit!
Ook bij de fam. Post treffen we weer een “gemengd bedrijf ” aan. Naast eenden en ganzen zult u niet alleen weer fazantensoorten tegenkomen, ook allerhande tropische vogels en toerako’s zijn er te bewonderen in prachtige vliegkooien.
Laat u zich bij de fam. Post eens voorlichten over de uitgekiende watervoorzienig van de vijvers en de doordachte manier van vorstvrij houden van de volières in de winter! Let ook eens op de uitgebreide beplanting en samenstelling van allerlei soorten voeder voor al die verschillende vogelsoorten!
Ook hier een unieke bijzonderheid: de Zaanse Schans in Oosternijkerk!?! Oproep voor allen die deze Nieuwsbrief krijgen: O, kom er eens kijken!! Het is bij beide leden echt de moeite waard!!
Hoe laat worden wij verwacht, hoe laat is het afgelopen en hoe kom ik daar?
U wordt om 9.30 uur verwacht, wij verwachten rond 12.30 uur klaar te zijn en de beschrijving van de route naar:
J.Terpstra, Hantummerweg 55 te Aalzum, tel.0519-292015
  • Volg vanaf Leeuwarden de weg richting Dokkum.(dit is de N361).
  • De éérste rotonde die u dan tegen komt neemt u ¾ , d.w.z. richting Dokkum.
  • U bent dan trouwens ook al vlak voor Dokkum, om Dokkum heen.
  • De 5e rotonde neemt u ¾ , dit is richting Hantum en Ternaard.
  • U rijdt nu de bebouwde kom uit, rechts van u loopt een fietspad en al vrij snel ziet u aan uw rechterhand een hertenkamp en dwerggeiten(als ze buiten zijn tenminste) anders moet u letten op een hoge, met gras begroeide bult met een hoog hek er om heen. Het iets verderop gelegen mooie huis met de prachtig aangelegde tuin met waterval, ook aan de rechterkant van de weg dus, is van de familie Terpstra, daar moet u zijn.

Wat kan ik er verder nog van zeggen: kom om te kijken, kom om te luisteren en kom om te praten over al die facetten, die u zelf ook altijd zo bezig houden, n.l. het wel en wee van de dieren van uw passie. Tenslotte, houdt u aan de aanwijzingen van de mensen waar u op bezoek komt, u raakt dan misschien wel enthousiast, maar bent nog steeds te gast!
Mocht u na afloop wel zeer opgewonden zijn geworden en u gaat denken: “ ze mogen ook wel eens bij mij komen kijken”, geef het dan eens door aan een van de bestuursleden van uw regio.
De namen van een aantal bestuursleden vindt u elders op dit web. Overigens, ook voor al uw andere op-, of aanmerkingen kunt u bij ons terecht.

Wat gaan we verder nog doen tijdens het winterseizoen?
15 november : ruibeurs in Een,(let op aankondigingen verderop in de Nieuwsbrief)
20 november : 2e bijeenkomst in Beetsterzwaag
dan volgt de jaarwisseling en zijn we op
15 januari 2004: 3e bijeenkomst, tevens jaarvergadering, weer in Beetsterzwaag
11 maart 2004 : 4e en laatste bijeenkomst van het seizoen.
Ach, u ziet het, het zijn maar 4 bijeenkomsten in het winterseizoen, valt best mee. Het moet toch te doen zijn om slechts 4 avonden in zo’n seizoen vrij te maken om naar onze bijeenkosten te komen? ’T is maar 1 avond in de maand en u treft er dezelfde soortgenoten!
De bijeenkomsten worden gehouden bij café/restaurant Boschlust, Beetsterweg1 te Beetsterzwaag en beginnen om 20.00 uur.

Nieuwe leden:
Als nieuw lid zijn opgegeven:
H.v.d.Meer, Postduifstraat 48, 9271 EH Zwaagwesteinde
M.Dijkstra, Oude Biltdijk 266, 9076 GH, St.Annaparochie.
Van harte welkom bij Aviornis, regio Fryslân.

Nog even Het Aviorniswatervogelboek: “Watervogels houden, ’t is een hobby” is alléén nog te verkrijgen tijdens bijeenkomsten en/of activiteiten en anders bij (voor regio Fryslân) P.D.Bartling, Afkelânsdyk 12, Oppenhuizen, tel 0515-559496.
Graag eerst even bellen en betalen met gepast geld.
Voor € 58 bent u de eigenaar van zo’n prachtig loodzwaar exemplaar, boordevol foto’s en wetenswaardigheden!
Ik hoor regelmatig van mensen, die toch echt doorgewinterde watervogelfokkers zijn, dat ze er nieuwe dingen uit gehaald hebben, die ze voordien niet hebben geweten, en voor beginnende liefhebbers is het een absolute aanrader. Komen, kijken en kopen dus!
Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC