Regioarchief

Nieuwsbrief Aviornis - november 2001

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Geachte regioleden, hobbyvrienden en vriendinnen, Zaterdag 15 september was de ruilbeurs in Appelscha. Het was geen weer, regen en regen en regen, maar dat werd gelukkig later wat beter. Onder de overkapping had je van die nattigheid overigens in het geheel geen last en dat zullen meer mensen gedacht hebben, want het was gezellig druk. Er waren naar mijn idee wat minder dieren ingebracht, maar de variatie was groot, kwartels,fazanten, tragopanen, duiven, eenden en ganzen, kortom van bijna alle Aviornis-soorten was er wat. De organisatie had weer zijn/haar best gedaan en alles liep op rolletjes. Wederom alle lof! Nog een spannend bericht voor diegenen, die de reis naar Engeland hebben meegemaakt: Dhr. van der Most heeft het plan om een reünie te gaan organiseren ergens in het volgende jaar. Voor de leden, die het betreft, u hoort daar t.z.t. beslist meer over!

Maandag 1 oktober 2001 werd de eerste bijeenkomst van het winterseizoen 2001/2002 gehouden. Zoals al eens eerder aangekondigd, zou op deze avond een voorzitterswisseling plaats vinden en dat is ook gebeurd. Jammer dat er maar 6% van de leden aanwezig was om afscheid te nemen van B. Graansma als voorzitter, die deze functie voor de regio Fryslân intussen wel 15 jaar heeft vervuld. Welgeteld dus 12 leden van de meer dan 200 die we als regio hebben. We had er op z’n minst wel een paar meer verwacht! U denkt nu natuurlijk:" ach, het gaat zonder mij ook wel door, ik ben lid en ik krijg mijn boekje en mijn ringen toch wel, ook als ik niet op de regiobijeenkomsten kom". Ja natuurlijk dat is zo, maar een beetje meer aandacht voor die mensen, die zich al zo lang inzetten voor het wel en wee van deze regionale afdeling was wel zo aardig geweest! Alle hulde voor de leden, die wel waren gekomen, de z.g."vaste kern" zullen we maar zeggen.

Om 20.10 uur opent B. Graansma de vergadering met de mededeling, dat dit zijn laatste avond als voorzitter in functie is. Er zijn geen tegenkandidaten gekomen voor zijn baan, dus wordt A. Bosma aangenomen als nieuwe voorzitter. In tegenstelling tot B. Graansma, die eigenlijk al zijn mededelingen in het Fries deed, doet A. Bosma het het liefst in het Nederlands, als het belangrijk wordt. Hij bedankt B. Graansma voor zijn inzet en het belang voor de regio en overhandigd hem als dank het bijzonder mooie boek "National History of the Waterfowl", dat is engels voor een heel mooi, groot, dik boek vol met schitterende foto’s van, en beschrijvingen over, alle watervogels van de wereld. B. Graansma bedankt voor deze fijne geste, wil echter niet achterblijven en overhandigd A. Bosma een splinternieuwe voorzittershamer met bijbehoren plankje (waar je op moet slaan, anders beschadig je de tafel) met inscriptie. Deze inscriptie liep aan het eind van de avond al meteen een flinke deuk op toen A. Bosma de avond besloot, maar daar is zo’n ding nu eenmaal voor.

A. Bosma begint met een paar mededelingen van algemene aard. Jammer dat een paar bestuursleden niet aanwezig zijn. A. Boorsma is erg ziek, maar we hopen op een kentering en hij heeft een kaart meegenomen, waarop hij graag de namen van alle aanwezige leden wil, om A. Boorsma zo een hart onder de riem te steken. Verder, naar aanleiding van de algemene ledenvergadering in Borculo, dat er weer betere ringen zullen komen, echter alleen nog te bestellen per 10 stuks of veelvoud; Dhr. P. Kreijger algemeen voorzitter is geworden; dat het hoofdbestuur bezig is, een soort promotiecaravan/stand te willen gaan organiseren waarmee allerlei beurzen kan worden afgereisd Als laatste vermeld hij nog, dat het totaal aantal leden in Nederland sinds 1990 met 1000 is toegenomen. Daarna geeft de kersverse voorzitter, die, zoals hij zelf zegt, zijn uiterste best zal doen, nieuwe bezems vegen schoon en een bestuurswisseling is nooit verkeerd in het kader van de vooruitgang, het woord aan de gastspreker van deze avond, dhr. Wil Grond.

Deze heer Grond reist stad en land af, jaarlijks zo’n 100.000 kilometers om zijn diaseries te vervolmaken en heeft voor deze serie zeker 10 jaar lang diverse opnames gemaakt. Het verhaal gaat over de vogeltrek, twee maal per jaar, een riskante onderneming! Op het noordelijk halfrond leven 4 miljoen vogels en die gaan allemaal op trek. Sommigen gaan een reis aan van wel 20.000 kim, anderen wat korter, of schuiven gewoon wat door, richting het zuiden. Sommige soorten wachten op elkaar en gaan met velen, het koekoeksjong gaat alleen op trek. Er zijn in Europa een 4-tal trekroutes en dhr.Grond bezocht dan een aantal van de oversteek punten zoals in Zweden, bij Gibraltar in Spanje of in Turkije bij de oversteek van de Bosporus. Hij liet ons schitterende opnames zien van een weiland vol kraanvogels in Zweden, waar per dag 10.00 duizend mensen komen kijken bij deze verzamelplaats, vanwaar de kraanvogels weer verder vliegen naar hun broedgebieden. Opnames van vogeltrekstations, waar ook vogels gevangen werden voor het ringen en waar per minuut 1 sperwer langs komt, opnames van grote groepen zwarte ooievaars, purperreigers en keizerarenden. Per dag gingen er 100.000 vinken langs. Een goede plek om trekvogels te zien is bij de Dollard, nabij de Duitse grens, in de periode medio augustus tot half september. Maar ook op de pier van Holwerd werden bijzondere exemplaren gesignaleerd, zoals een groepje foeragerende sneeuwgorzen. Bij de laatste telling in Friesland werden nu al 500 Nijlganzen geteld. Of dat nu wel een goede ontwikkeling is, is nog maar de vraag! Over de rotganzen kon dhr. Grond vertellen, dat deze soort ieder jaar exact weer terugkeert in Nederland tussen 1 en 4 oktober en over het roodborstje, dat niet eerder op reis gaat, dan wanneer zijn gewicht tussen de 9 en 9 1/2 gram bedraagt. Dia’s van vele soorten vogels kwamen voorbij, waaronder van een nieuwe vogelsoort in Friesland, de roodmussen.
Dhr. Grond had ook vele malen een oversteekplaats bezuiden Calais in Frankrijk bezocht, t.w. Cape Griz Nez, waar o.a. per uur 100.000 spreeuwen langs komen op weg naar Engeland. Hij adviseerde om bij een bezoek aan deze plek een regenjas aan te doen! Barrières, die trekvogels moeten overwinnen, zijn er legio. Zo komen ze op de route via Frankrijk eerst de jagers tegen, die daar schieten op alles wat vleugels heeft. Vervolgens de Pyreneeën, de Algarve en de oversteek bij Gibraltar, het Atlasgebergte en daarna komt dan nog de Sahara, met temperaturen van 560C of meer! Een flinke vogel, die deze barrières heelhuids weet te nemen en op de plaats van bestemming aankomt. Ook deze plaatsen van bestemming had dhr.Grond bezocht. We zagen vele opnames van vogels in naar onze begrippen wel heel vreemde situaties. Wat te denken van de ooievaar, die in verre oorden dagelijks op de vuilnisbelt te vinden is en zich daar te goed doet aan de vele muizen en ratten en ander ongedierte. Veel trekvogels maken de lange reis op zeer grote hoogte, tussen de 6000 en 6300 meter. Foto’s van die situatie lieten zien dat een trekvogel daar niets kan zien, omdat de luchtlaag, waar de vogel vliegt, geheel troebel is. Ganzen gaan nog wat hoger, die hebben daar een beter zicht.
Dhr. Wil Grond, een zeer enthousiaste spreker, heeft ons zeker anderhalf uur bijzonder boeiend bezig gehouden en om met de woorden van de splinternieuwe voorzitter te spreken, die de avond om 10.10uur met de hamer besloot: "Mensen, die hier niet geweest zijn, die hebben zeker wat gemist!"

Dan nog een tip voor leden.die zo nu en dan over het internet surfen. Zo vond ik laatst een Amerikaanse site over (tropische) duiven, met foto’s en beschrijvingen per soort: http://www.flatratewebsites.com/sites/dovepage/.

De eerstvolgende bijeenkomst van onze regio is gepland op 19 november om 20.00 uur in café/restaurant Boschlust, Beetsterweg 1 te Beetsterzwaag. We zijn dan van plan een videofilm over alle soorten fazanten te vertonen. We hopen dat diegenen, die blij zijn dat het nu eindelijk eens over hun tak van de liefhebberij gaat, nu massaal komen kijken en mee willen praten over de beelden die te zien zijn. Een discussie over het wel of niet gemakkelijk te houden, het wel of niet gemakkelijk op te fokken en meer van dat soort zaken, is zeker ook voor een beginnend liefhebber altijd interessant. Mocht er dan nog tijd over zijn en dat is nu natuurlijk moeilijk in te schatten, dan kunnen we nog een videoverslag tonen van de reis naar watervogelparken in Engeland, die aan aantal van onze regioleden, samen met leden van andere regio’s, vorig jaar oktober hebben meegemaakt.

Dus, komt allen op maandag 19 november, 20.00 uur, café/restaurant Boschlust, Beetsterweg 1 te Beetsterzwaag! Tot ziens!
Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC