Informatief

Verzorging van uw dieren (informatie uit 2005)

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
07-08-2012

Regelmatig ontvangen we een Nieuwsbrief van één van onze sponsoren, GARVO. Daarin staan heel veel, voor onze hobby interessante, zaken over voeren, voer en hoe daar mee om te gaan. We hopen dat andere sponsors het voorbeeld van Garvo gaan volgen. Een greep uit de adviezen uit de laatste Nieuwsbrieven:

Aandachtspunten bij sierduiven
Het is belangrijk om te beseffen dat de ontwikkeling van de duif, de kwaliteit en breedte van de bevedering en de kleur van bijvoorbeeld de oogrand met het juiste voeder sterk te beďnvloeden is. Garvo heeft voor alle rasgroepen een passende mengeling. Door de sierduivenmengelingen uit de 900-serie van Garvo zijn krachtkorreltjes gemengd met aminozuren, kruiden, vitaminen en mineralen. Deze mengelingen zijn jaarrond te voeren in de broed-, rui-, winter,- en showtijd. Deze voeders zijn dan ook compleet. Het blijft echter zeer zinvol om grit en maagkiezel op het hok te zetten. Duiven in een voličre kunnen niet het land op om wat bij te zoeken. Maagkiezel zullen de dieren maar heel beperkt, maar wel naar behoefte opnemen. Het fungeert als de maalsteen voor het voer en kan daarmee het rendement van het voer verhogen. Ook van grit zullen de dieren nooit veel opnemen, maar dit grit kan zeker in broedperiode van waarde zijn voor de kwaliteit van de eischalen en de groei van de jongen. Verstrek het grit en de maagkiezel in aparte bakjes in het hok. De duiven zullen er beperkt, maar naar behoefte van opnemen. De producten bederven niet, maar het is wel zinvol om grit en kiezel dat lange tijd in het hok heeft gestaan eens te wassen met water zodat het opnieuw weer fris verstrekt kan worden.
Houdt dagelijks de conditie en uitstraling van uw duiven in de gaten. Een duif die belast is met parasieten zal niet glanzen. Door middel van mestonderzoek kan de aanwezigheid van ziekmakende bacteriën of wormen worden aangetoond, waarna u de juiste maatregelen kunt nemen.

Verzorging van watervogels in de winter
Wat te voeren aan eenden en ganzen in de wintermaanden? Allereerst kunnen we stellen dat het in de rui tijd van belang is om een compleet voeder te verstrekken dat alle bouwstoffen levert om een mooi nieuw verendek te kunnen bouwen. De dieren mogen vervolgens best luxe in conditie de koude wintermaanden in. Als ze echter ten tijde van het eerste ei in het voorjaar maar weer slank in conditie zijn. Enkel slanke dieren zullen volop leggen en voor een goede bevruchting kunnen zorgen. Het bijvoeren van granen voorafgaand en tijdens het broedseizoen is dan ook sterk af te raden. Granen zorgen namelijk voor vervetting. Vergelijk het met watervogels in het wild. In het najaar in er voldoende restproduct van granen, etc. te vinden zodat de dieren “vet” de winter in gaan. In de winter is het aanbod schraal en teren de dieren in op hun reserves. In het voorjaar zijn de dieren slank en zorgen ze voor nageslacht. In het voorjaar zijn er in de natuur ook geen granen te vinden. In het winterseizoen adviseren wij u om Watervogelonderhoudskorrel te voeren, ca. een maand voordat u eieren gaat verzamelen of natuurbroed verwacht adviseren wij u over te schakelen op Watervogel Foktoomvoer. Dit voer zorgt voor een goede ei-samenstelling en een goede bevruchting. Het bijvoeren van granen of graanmengsels raden wij voor- en in de broedperiode af.
In principe geldt dit hele verhaal natuurlijk ook voor kippen en konijnen. Ze mogen best luxe in conditie de wintermaanden in gaan, maar voorafgaand aan het broedseizoen / fokseizoen moeten de dieren slank zijn om het beste resultaat te krijgen.

Garvo introduceert Dierenmarktplaats.nl
Apetrots presenteren wij u: www.dierenmarktplaats.nl. Een nieuwe advertentiepagina waar we Vraag en Aanbod van alle dieren uit zowel Nederland als Vlaanderen bij elkaar proberen te brengen. Het plaatsen van een advertentie is uiteraard gratis en het werkt snel en simpel. Het is zelfs mogelijk om een foto bij uw advertentie te plaatsen. De database is nu nog (vrij) leeg, maar de komende tijd promoten we www.dierenmarktplaats.nl via diverse kanalen. Ook zullen er nog samenwerkingen met andere site’s plaatsvinden waardoor een zeer grote database van dieren zal ontstaan. Suggesties zijn uiteraard altijd welkom.
Plaats nu uw advertentie en ontdek het gemak van
www.dierenmarktplaats.nl en zeg ’t voort, zeg ’t voort!


<<<<<  terug naar Informatief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC