Informatief

Bedreigde watervogels (informatie uit 2003)

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
07-08-2012

Jan Harteman, één van Aviornis’ jongste leden en al jaren uiterst actief op Internet, komt juist mede door dat Internet met allerlei enthousiastelingen en fanatiekelingen op watervogelgebied in alle uithoeken van de wereld in kontakt. Zo is hij ook in contact gekomen met de Threatened Waterfowl Specialists Group (TWSG), een wereldwijde werkgroep die zich het lot aantrekt van de bedreigde watervogelsoorten.

Het verhaal van Jan Harteman:
Watervogels houden in je tuin, voor veel leden van Aviornis is het de mooiste hobby die ze hebben. Ook ik ben, als een van de jongste Aviornis leden (16), besmet met het eenden- en ganzenvirus. Ik heb dan helaas nog niet zon heel uitgebreide collectie, maar een begin is er wel. 
Eén van de soorten die ik heb is de Hawaïgans (Branta sandvicensis). Behalve dat deze gans erg mooi en interessant is, is het ook de meest bedreigde ganzensoort. In 1947 waren er in het wild nog maar zon 20 tot 30. Gelukkig hebben mensen van de Wildfowl & Wetlands Trust (waaronder Sir Peter Scott) er voor gezorgd dat er een fokprogramma op touw werd gezet waardoor deze prachtige soort een kans had te overleven. In 1995 werden er weer zon 800 tot 900 Hawaiiganzen in het wild geteld, terwijl er in gevangenschap enkele duizenden gehouden worden door mensen zoals ons. Het gaat dus weer veel beter met de soort, maar behalve de Hawaïgans zijn er helaas nog veel meer bedreigde soorten. Er zijn zelfs soorten die zeer sterk bedreigd worden, bijvoorbeeld de Laysantaling (Anas Iaysanenis), Campbell’s taling (Anas nesiotis), Madagascar Witoogeend (Aythya innotata) en Braziliaanse zaagbek (Mergus octosetaceus).
Gelukkig zijn er mensen die zich het lot van deze soorten aantrekken en die er iets aan doen. Zo kennen we onder andere de Wildfowl & Wetlands Trust (WWT) in Engeland, hier wordt o.a. gekweekt met soorten zoals de Witvleugel Boseend en Sproeteend. Heel bijzonder is ook de kweek met de Nieuw-Zeelandse Blauwe eend, dit gebeurt namelijk met behulp van kunstmatige inseminatie.

Threatened Waterfowl Specialists Group (TWSG)
Vorig jaar ontdekte ik op het internet een website van een werkgroep, gespecialiseerd in bedreigde watervogels. Het gaat hier om de Threatened Waterfowl Specialists Group, formeel ook wel Threatened Waterfowl Research Group genoemd. Deze werkgroep werd in 1990 opgericht, in samenwerking met de WWT, Wetlands International en IUCN-SSC. De doelstelling van deze werkgroep is het identificeren van bedreigde watervogels, onderzoeken van de populatie grootte, verzamelen en uitwisselen van informatie over research en behoud, en het uitvoeren van conservatie projecten. Dit alles gebeurt in samenwerking met diverse andere organisaties.
Alles leden van de werkgroep ontvangen het jaarlijkse bulletin (TWSG News). Het bulletin geeft de nieuwste informatie over de status en bedreiging van watervogels. Ook wordt er middels deze nieuwsbrief informatie uitgewisseld tussen onderzoekers en natuurbeschermers uit diverse landen. Organisaties die deze nieuwsbrief ontvangen zijn o.a. overheidsinstellingen, universiteiten, dierentuinen, watervogel kwekers en liefhebbers, natuurbeschermers en andere geïnteresseerden.
Enkele nummers van TWSG News zijn op het internet te lezen, namelijk nummer 10 (Juni 1997) en nummer 11 (Juli 1998). Tevens is er voor de leden met een internet-aansluiting nog een extra voordeel: de TWSG-Forum List Server. De TWSG-Forum List Server wordt onderhouden door de WWT in Slimbridge en verstrekt een forum om online informatie uit te wisselen (via e-mail). Lidmaatschap van de TWSG is geheel gratis. In oktober 2000 had de werkgroep 838 leden uit 136 landen van over de hele wereld. De meest actieve leden zijn ook leden van de IUCN (World Conservation Union) en SSC (Species Survival Commission).
Als u wenst lid te worden, of meer informatie wilt over de TWSG, dient u contact op te nemen met de voorzitter van de werkgroep, Baz Hughes (hoofd Threatened Species Department van de WWT).

Contact informatie:
Dr Baz Hughes
The Wildfowl & Wetlands Trust
Slimbridge, Glos. GL2 7BT, UK
Tel.: +44 (0)1453 891900
Fax.: +44 (0)1453 691901
E-mail:
baz.hughes@wwt.org.uk
Aviornis en bedreigde watervogels?

Als u dit hierboven heeft gelezen zult u vast wel begrijpen dat een dergelijke werkgroep een goed initiatief is. De TWSG is echter speciaal opgezet voor de vogels in het wild. Zou het voor Aviornis niet een goed idee zijn om een dergelijk project te beginnen voor watervogels in gevangenschap? Aviornis is toch immers INTERNATIONAAL? Een werkgroep bedreigde watervogels? Mij lijkt het wel wat.

Informatie op het Internet:

Op het internet kunt u veel informatie vinden over bedreigde en zeldzame watervogels. In deze website zijn veel links naar dergelijke sites opgenomen. 

Jan Harteman
Internet:
www.harteman.nl/

De internetsite van Jan is zeker een bezoekje waard!! 

<<<<<  terug naar Informatief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC